Tiodorović: Novim mjerama smanjićemo kontakte

0
293

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je juče da će tokom vikenda biti zatvoreni svi objekti, izuzev apoteka, prehrambenih prodavnica, dostave hrane i pumpi i da će tako biti naredna dva vikenda, do 15. decembra.

– Ne tražimo tri mjeseca, ali tražimo da tako bude bar do 15. decembra. Da izdržimo to, pa ćemo da procijenimo da li ćemo nastaviti u tom trendu ili ćemo imati efekte, pa ćemo moći da ublažavamo mjere. Na taj način ćemo smanjiti socijalne kontakte – rekao je Tiodorović gostujući na RTS.

On je dodao da nove mjere nisu zaključavanje.

– Ne bih upotrijebio takav izraz. Ne radi se o vanrednom stanju, već o ograničenom radnom vremenu – naveo je Tiodorović i dodao da je on i ranije bio za to da se objekti zatvaraju i prije 17.00 časova.

– Bio sam za to da se ranije zatvore i ne bismo imali “crni petak”. Mislim da je to mjera koja je trebalo ranije da se primjeni – dodao je on.

Tiodorović je kazao da se ne razmatra uvođenje policijskog časa, niti vanrednog stanja.

– Nadam se da će Vlada da usvoji ove mjere u četvrtak. Pijace smo ostavili otvorene, mada je i tamo pojačan rizik, a za vikend će raditi do 15.00 časova – kazao je niški epidemiolog.

On je pojasnio i zašto djeca do deset godina mogu da idu u školu, navodeći da ona nemaju receptor AC-2, koji je neophodan da bi se virus vezao za ćeliju.

Istu preporuku je dala Svjetska zdravstvena organizacija, a to je, kaže Tiodorović, da djeca u tom uzrastu treba da idu u školu jer za njih nema opasnosti, osim za onu koja imaju astmu.

/Tanjug/RTRS/

PODIJELI