Tolstoj: Sramota je što nismo pomogli Srbima 1999. godine

0
197
Zamenik predsednika Donjeg doma ruskog Parlamenta Petar Olegovič Tolstoj izjavio je da je Rusiju sramota što Srbiji nije više pomogla 1999. godine.
On je rekao da danas Moskva može i hoće Beogradu više da pomogne.

– Na vama je da kažete kakva vrsta pomoći vam je potrebna – rekao je zamenik predsjednika Državne dume za današnje “Večernje novosti”.

Možda vas zanima

Tolstoj, inače potomak slavnog ruskog književnika Lava Nikolajeviča Tolstoja, izjavio je da je bombardovanje SRЈ 1999. godine bila nesreća koja je zadesila srpski narod, a Ruse uverila u to koliko je Zapad licemeran i koliko su tamo na snazi dvostruki standardi.

On je naveo i da nije tačno da se ruski predsjednik Vladimir Putin saglasio sa nekakvom podjelom Kosova.

– Naprotiv, naložio je ruskom Ministarstvu spoljnih poslova da uloži maksimalne napore da se kosovsko pitanje rješava na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN – rekao je Tolstoj.

On je ocijenio da je insistiranje na tome da Srbija po svaku cijenu pristane na uslove Zapada kontraproduktivno i da neće donijeti rješenje.

Smatra i da se zapadne zemlje neće odreći tzv. države Kosovo koju on vidi kao terorističku.

Dodajući da je 1999. godine bio u novinarskom timu koji je građanima Rusije objašnjavao šta se dešava u Јugoslaviji, Tolstoj je istakao i da “svaku uvredu Srbije ili Srba tretira lično”.

On je potvrdio i da ima porodične veze sa Srbijom, zbog čega ga, kako pišu “Novosti”, nazivaju i “srpskim Tolstojem”.

– Moj djed je bio bijeli oficir koji je 1921. sa svojima došao u Zrenjanin. Otac mi je rođen u Beogradu, gdje je odrastao, a porodica se vratila u Rusiju poslije Drugog svjetskog rata – rekao je Tolstoj.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here