Tompsonove pjesme na obilježavanju Dana državnosti Hrvatske

0
495

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u svom govoru na obilježavanju Dana državnosti navela da su branitelji savladali “velikosrpsku agresiju”.

Poslije govora puštena je pjesma Marka Perkovića Tompsona.

Hrvatska je nizom manifestacija juče obiježila Dan državnosti, program je počeo ujutru na zagrebačkom groblju Mirogoj, a zaključen je tradicionalnim prijemom na Pantovčaku, koji je priredila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a na njemu je pominjana “velikosrpska agresija”.

“Ime Hrvatske konačno je i zauvijek upisano na političkoj geografskoj karti svijeta, Hrvatska je tu ne samo lijepa nego doista i naša. S posebnim poštovanjem spominjemo i našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Uprkos tome što je demokratski izabrana vlast ustavno garantovala ustavna prava, bili smo izloženi velikosrpskoj agresiji koju smo savladali zahvaljujući hrabrosti naših branitelja”, rekla je Kitarovićeva, prenio je zagrebački Večernji list.

Nedvosmisleno, rekla je predsjednica, prisutnost hrvatskog imena u sjedištima međunarodnih foruma i na sportskim takmičenjima danas je najvidljiviji znak hrvatskih istorijskih uspjeha.

“Ali, država nije samo ponos, ona je i obaveza”, rekla je Kitarovićeva i dodala da je proteklih godina u ovim prilikama često govorila o raznim konkretnim zadacima unutrašnjeg razvoja.

Za promjenu, u utorak je podsjetila samo na demografski problem kao pitanje nad svim pitanjima, problem koji, kako je rekla, traži trajno djelovanje.

“Nemam dilemu da ćemo ga riješiti, mnoge smo velike i epohalne uspjehe postigli na brojnim područjima. Imamo sjajne ljude. Narod, to je za mene drugo ime za optimizam. Zato čvrsto vjerujem u budućnost naše Hrvatske”, rekla je.

Nakon njenog govora izvedena je pjesma “Dolazak Hrvata” Marka Perkovića Tompsona, “ikone hrvatske desnice”, poznatog po veličanju ustaštva.

A prije prijema na Pantovčaku, predsjednica je svom profilu na Facebooku objavila video-čestiku u kojoj se, između ostalog, osvrnula na najveće izazove s kojima se država trenutno suočava.

Prijemu su prisustvovali najviši državni zvaničnici, crkveni velikodostojnici i predstavnici javnog i kulturnog života Hrvatske, a predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je ponovo čestitajući praznik poručila da je u istoriji hrvatskog naroda najvažniji datum.

(Tanjug)

PODIJELI