“Torlak” poslije decenije i po proizvodi domaću vakcinu protiv gripa

0
187

Beogradski Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” poslije decenije i po počeće sa proizvodnjom domaće vakcine protiv sezonskog gripa “torvaksflu”, za koju se očekuje da će biti dostupna u oktobru, a najkasnije u novembru.

Srbija će za ovu sezonu gripa vjerovatno imati više vakcina protiv gripa, nego ikada do sada – najmanje 600.000 doza strane i domaće vakcine, duplo više od broja koji se obezbjeđuje o trošku osiguranja, a samo “Torlak” je u mogućnosti da proizvede 200.000 doza, pišu “Večernje novosti”.

Direktor ovog instituta Vera Stojiljković rekla je da je domaća vakcina već registrovana i da je od nadležne agencije za lijekove Srbije dobila dozvolu.

Ona je dodala da je trenutno u toku proizvodnja aktivne komponente vakcine protiv gripa, nakog čega slijedi kontrola kvaliteta, te finalizacija i dobijanje sertifikata, a potom distribucija i upotreba.

Ova “Torlakova” vakcina protiv gripa je trovalentna, a po svojstvu mrtva, odnosno inaktivisana, a čine je slojevi virusa H1N1, koji je izazvao pandemiju svinjskog gripa 2009. godine, zatim H3N2 i V/Viktorija soj.

Očekuje se da 400.000 doza vakcine protiv gripa stranih proizvođača stignu 1. oktobra.

“Novosti” napominju da Srbija domaću vakcinu nije imala još od 2006. godine i koristila je najčešće uvoznu.

/Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here