“Tramp da postupi hitno i sačuva mir na Balkanu”

0
599

na Balkanu, piše američki analitičar Danijel Server u najnovijem izdanju časopisa Savjeta za međunarodne odnose, prenosi “Glas Amerike”.

Navodi se da dugogodišnji ekspert za područje jugoistočne Evrope predočava i opcije za rješavanje poljuljane političke i bezbjednosne situacije na Zapadnom Balkanu.

Server jedan od glavnih uzroka nestabilnosti vidi u miješanju Rusije, za koju navodi da ne želi prozapadni i prodemokratski razvoj tog dijela Evrope. Analitičar ističe da su i Kongres i Bela kuća obaviješteni o njegovim preporukama.

“Glas Amerike” navodi da Server ne predviđa novi veliki rat na području Zapadnog Balkana. Međutim, on ne isključuje izbijanje nasilja zbog esktremista u Albaniji, Makedoniji i Srbiji, koji bi po njegevom mišljenju mogli da dovedu do novog talasa etničkog čišćenja, zločina protiv čovječnosti, pomijeranja granica, dalje islamske radikalizacije, kao i kolapsa postojećih institucija u regionu.

Navodi se da se Server zalaže za pojačanu zapadnu diplomatsku i ekonomsku intervenciju, za sprečavanje novog haosa na Balkanu i pri tom nudi i tri opcije, dok lično podržava samo jednu.

“Prva opcija bila bi dalje sprovođenje politike evropske integracije Zapadnog Balkana, koju je Evropska unija promovisala uspješno sve do nedavno. SAD su priskakale u pomoć, ali samo kada bi našim transatlantskim partnerima pomoć zatrebala. Međutim, Evropa je trenutno ophrvana nizom teškoća – od Brexita, migrantske krize, povećanog uticaja ekstremne desnice, do neslaganja o opstanku evrozone”, piše Server.

Navodi se da se on osvrnuo i na prijedloge pojedinih analitičara, ali i političara, o novom prekrajanju granica.

“Tu opciju lično odbacujem kao ideju, koja je ne samo suprotna američkim interesima, već ide protiv osnovnih demokrtskih vrijednosti SAD”, stoji u Serverovom tekstu.

Server navodi da treća opcija predviđa mnogo aktivnije američko angažovanje nego do sada.

“Bila bi to nova američka inicijativa, ali u oblasti samo nekoliko najvažnijih pitanja, uključujući ustavnu reformu u Bosni i Hercegovini, status Kosova i pitanje imena Makedonije”, piše analitičar.

“Glas Amerike” navodi da su prema Serverovoj ocjeni dvije najmekše mete ruskog uplitanja na području Zapadnog Balkana Republika Srpska i Makedonija.

“Rusija će učiniti apsolutno sve što može da spriječi ulazak Makedonije u NATO, kao što se borila protiv ulaska Crne Gore u NATO, dok će u Republici Srpskoj preduzeti sve što bude mogla da Milorad Dodik nikada ne prihvati nijedan prijedlog za ustavnu konsolidaciju Bosne i Hercegovine”, ocjenjuje Server i dodaje je da je na Americi da to promijeni.

Navodi se da je on pohvalio početne korake potpredsjednika Majka Pensa, koji je slično svom prethodniku Džozefu Bajdenu, preuzeo vodeću ulogu u određivanju politike SAD prema Zapadnom Balkanu.

“Glas Amerike” navodi da je Server ohrabren Pensovim stavima prema iznijetim na nedavnom sastanku američko-jadranske povelje (A5), u Crnoj Gori i podsjeća da Grupu A 5 čine Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija i Makedonija, uz Crnu Goru, dok su posmatrači Srbija, Kosovo i Slovenija.

Server smatra da i Kongres treba da odigra energičniju ulogu što se tiče Zapadnog Balkana.

“Važno je da američke diplomate, naročito naši ambasadori u regionu, imaju osjećaj da Kongres stoji iza njih. Poslije odlaska Obamine i dolaska Trampove administracije naše diplomate možda nisu bile sigurne da li će Kongres da ih podrži. Nadam se da će moje pisanje biti korisno u tom pogledu”, piše Server.

On na kraju predlaže i imenovanje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan sa zadatkom da procijeni uspjeh i nedostatke u sprovođenju mirovnih sporazuma u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, kao i da daje konkretne preporuke za dalju američku politiku rješavanja sadašnjeg zastoja u jugoistočnoj Evropi.

tanjug

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here