Tramp nudio Srbiji investicije ako prizna Kosovo?

0
357

Beogradski “Blic” piše danas da su SAD ponudile Beogradu da postigne dogovor s Prištinom i prizna nezavisnost Kosova, a da bi zauzvrat u Srbiju bile dovedene najveće svjetske kompanije, što je, međutim, Beograd odbio.

List navodi da je specijalni izaslanik američkog predsjednika za Kosovo Ričard Grenel nedavno Beogradu i Prištini poručio da postignu sporazum o međusobnom priznanju, a da će za to dobiti “nagradu” u ekonomskom smislu, biće organizovana investiciona konferencija.

Prema pisanju “Blilca”, on je obećao da će pozvati neke od najvećih svjetskih kompanija da investiraju u Srbiju, što, međutim, “očekivano, nije naišlo na odobravanje” u Beogradu.

Podsjeća se i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uzdržan kada je riječ i o međunarodnoj konferenciji o Kosovu, ideji koja figurira nezavisno od one investicione, i ističe da bi, ako bi do toga došlo, morale da učestvuju sve velike svjetske sile.

“Blic” ocjenjuje da je došlo do očigledne promjene američke taktike kada je riječ o Kosovu, i da sada SAD, koje su doskora podržavale ideju da se “kosovski čvor razmrsi kroz podjelu ili razgraničenje”, opet uslovljavaju Srbiju, što se vidjelo i tokom Grenelove posjete Beogradu.

List dodaje i da, s obzirom na nesuglasice između Berlina i Pariza, Vašington želi da iz igre izbaci EU i preuzme, između ostalog, rješavanje tog pitanja.

Predsjednika SAD Donalda “Trampa ne interesuje suština, on uglavnom razmišlja o tome kako bi bilo spektakularno da se sporazum potpiše u Vašingtonu, u Bijeloj kući, jer mu treba spektakl”, kaže sagovornik “Blica” iz diplomatskih krugova.

On dodaje da bi za njega to bio uspjeh u trci za drugi mandat i predstavljalo ono što je za Bila Klintona bio Dejtonski sporazum.

PODIJELI