Traže da se Srbija izjasni hoće li suditi radikalima

0
346

Sudski mehanizam u Hagu pozvao je danas Srbiju da se u roku od 30 dana izjasni da li želi da od njega preuzme slučaj protiv dvoje srpskih radikala Vjerice Radete i Petra Jojića.

Sudija Mehanizma Ajdin Sefa Akaji navela je u dokumentu da će Srbiji biti proslijeđena optužnica protiv Jojića i Radete, kao i naredba da se izjasni u navedenom roku – da li je nadležna, da li želi i da li je spremna da prihvati njihov slučaj i da im sudi.

Mehanizam je ovlašten da vodi i okonča predmete u kojima je podignuta optužnica pred Haškim tribunalom.

Radetu i Jojića je tužilaštvo u Hagu optužilo za nepoštovanje suda, odnosno zastrašivanje svjedoka u postupku protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Srbija je 2015. godine odbila da ih uhapsi i izruči Haškom tribunalu jer su srpski pravosudni organi konstatovali da nema uslova za njihovo izručenje.

Zaključeno je da ni statut Savjeta bezbjednosti UN o radu Tribunala, kao ni srpski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom, ne predviđaju krivično djelo za koje se terete.

Po zatvaranju Haškog tribunala krajem prošle godine, ovaj slučaj je proslijeđen u Mehanizam, koji je zaključio da je u interesu pravde i ekspeditivnosti da bude poslat zemlji na čijoj je teritoriji izvršeno krivično djelo, u ovom slučaju Srbiji.

Treći optuženi u ovom slučaju, Jovo Ostojić, preminuo je, pa je protiv njega postupak obustavljen.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here