Turisti u popularnom hrvatskom letovalištu pili vodu zagađenu FEKALIJAMA: Neki su završili u bolnici sa bolovima u stomaku i plikovima po telu

0
1068

Naime, nakon što je primećeno da je voda iz slavina zamućena uzet je uzorak za analizu, iz šibenskog Vodovoda stiglo je upozorenje da se voda Vodicama, u četrdesetak tamošnjih stambenih objekata i domaćinstva, ne sme koristiti za piće i higijenu, ali ni u bilo koje druge svrhe

Vodice, Hrvatska

Veliki skandal potresao je Vodice i to u špicu sezone kada u ovoj popularnoj turističkoj destinaciji uHrvatskoj boravi rekordnih 20.000 gostiju. Naime, najelitniji deo Vodica našao se u veliki problemima u snabdevanju sa vodom, a ima indicije i da su turisti pili vodu zaraženu fekalijama.

Na Jadranu prave plažu na kojoj će more biti 10 stepeni toplije. Zovu turiste da se kupaju do jeseni!

Već četvrti dan bez vode je deo ulice Blata i Prvićke, pa je više stotina stranih turista privremeno napustilo tamošnje brojne vile i apartmane, piše “Jutarnji”.

Naime, nakon što je primećeno da je voda iz slavina zamućena uzet je uzorak za analizu, iz šibenskog Vodovoda stiglo je upozorenje da se voda u ovom delu Vodica, u četrdesetak tamošnjih stambenih objekata i domaćinstva, ne sme koristiti za piće i higijenu, ali ni u bilo koje druge svrhe.

– Nakon što je došlo do promene izgleda, boje i mirisa vode, utvrđeno je da je reč o zdravstveno neispravnoj vodi. Izlaskom naših zaposlenih na teren utvrđeno je da je uzrok zagađivanja nelegalna bušotina za navodnjavanje zelene površine koja je instalirana na cevovodu za snabdevanje pitkom vodom za vreme izgradnje stambene zgrade s devet stanova na adresi Prvićka bb. Nelegalna bušotina neovlašćeno je spojena na cevovod od strane investitora i izvođača radova ove stambene zgrade, a time je došlo kontaminiranja našeg sistema snabdevanja pitkom vodom. Nalazi ispitivanja naše kompanije i Zavoda za javno zdravstvo pokazali su da voda nije zdravstveno ispravna, a o tom saznanju korisnici usluga odmah su obavešteni – navode u Vodovodu.

Prema saznanjima “Jutarnjeg”, ogorčeni stanovnici ovog dela Vodica izjavili su da su investitori su “novopečeni” zamenik gradonačelnika Vodica Stipe Bosotin, čija je građevinska firma bila i izvođač radova, te njegov poslovni partner – građevinski preduzetnik Zoran Josipović, član Gradskog odbora HDZ-a grada Vodica i poslanik Županijske skupštine u prošlom mandatu. Zanimljivo je, pričaju ovi Vodičani, da je tokom gradnje zgrada u Prvićkoj ulici Stipe Bosotin bio i član NO-a šibenskog Vodovoda.

Inače, snabdevanje vode u ovom delu Vodica još uvek se obavlja preko cisterni. Radnici Vodovoda obavljaju ispiranje i dezinfekciju hlorom ugroženog cevovoda te se preduzimaju druge radnje za što bržu uspostavu urednog vodosnabdevanja. U četvrtak su, pak, ogorčeni građani održali mirni protest.

– Nas je pogodila svojevrsna elementarna nepogoda koje je uzročnik ljudski faktor. Voda u našim domaćinstvima zagađena je prodorom fekalija iz susednih zgrada. U jeku turističke sezone snašla nas je nevolja zbog koje snosimo velike gubitke jer nam turisti beže. Još gore je da je zagađena voda izazvala posledice za naše zdravlje. Kod više ljudi izbili su plikovi po celom telu, neki imaju i bolove u stomaku– rezignirano je rekla stanarka Prvićke Marija Juras.

Jedna žena je zbog želudačnih problema završila u bolnici, a potom i na bolovanju. Deca od šest i devet godina, uz bolove u stomaku, zadobila su fleke po čitavom telu.

(Telegraf.rs)

PODIJELI