Turski mediji: Haradinaj pijanac koji troši milione

0
691

Poslije Redžepa Tajipa Erdoana, i mediji lojalni turskom predsjedniku osuli su paljbu po kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju, koji je smijenio ministra unutrašnjih poslova i šefa tajne službe zbog hapšenja i deportacije šestorice Turaka.

Turski mediji predstavljaju Haradinaja kao čovjeka koji pije alkohol, negira da je musliman i prekomjerno troši novac.

Šestorica uhapšenih i deportovanih turskih državljana radili su kao profesori i menadžeri škole i pripadnici su pokreta FATO, kojim rukovodi vjerski lider u Egzilu Fetulah Gulen. “Ieni Akit” posebnu pažnju poklanja činjenici da kosovski političari svoju djecu obrazuju u školama koje pripadaju tom Gulenovom pokretu i navode da, osim Haradinajevog sina, te škole pohađaju djeca predsjedavajućeg parlamenta Kadrija Veseljija i ministra ekonomije Besima Bekaja. List ne pominje da je istu školu završio sin predsjednika Kosova Hašima Tačija. Napominje se da se Haradinaj najžešće usprotivio hapšenju i deportaciji šestorice Turaka, te da je zbog toga odmah smijenio ministra policije i šefa obavještajne službe.

“Ieni Akit” se osvrće na biografiju Haradinaja, napominjući da je, prije nego što je došao na Kosovo sa zapada, bio tjelohranitelj u jednoj diskoteci, a zatim tokom rata i jedan od glavnih komandanata takozvane OVK.

Podsjeća se da je izvjesno vrijeme proveo u Haškom tribunalu, gdje je oslobođen optužnice da je tokom rata činio zločine nad Srbima i drugim nealbanskim stanovništvom na Kosovu.

Haradinaja, kako navodi list, u parlamentu nazivaju pijanicom jer pije alkohol i poznat je kao “premijer skandala”. Navodeći da troši milione, podsjećaju i na Haradinajev nedavni odmor u Švajcarskoj, kada je, kako su pisali mediji, potrošio 68.000 evra, dok stanovnici Kosova žive u siromaštvu.

Na pitanje odakle mu kuća koju ima, Haradinaj odgovara da su je izgradili njegovi ratni drugovi, navodi se u tekstu i dodaje da kosovski premijer ima i kuću koju je iznajmio nekim turskim zakupcima za kliniku za 6.000 evra mjesečno.

Haradinaj oštro po EU

Ramuš Haradinaj je kritikovao Brisel nezadovoljan načinom na koji oni vrše ulogu medijatora u dijalogu Beograda i Prištine. On je naveo da, ako Evropska unija nema kapaciteta da pomogne Kosovu, onda bi trebalo da je zatraži od drugih.

“Ako nemate kapacitete, zatražite pomoć. Ako ne želite da tražite pomoć, onda nas obavijestite i mi ćemo krenuti svojim putem, baš kao i u prošlosti mi ćemo raditi svoj posao”, rekao je Haradinaj.

PODIJELI