Tusk: EU najbolje obećanje za bolju budućnost građana zapadnog Balkana

0
811

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk od 24. do 27. aprila boraviće u zvaničnoj posjeti zemljama zapadnog Balkan. “Poruka našim prijateljima je jasna: Evropska unija jeste i biće i dalje najpouzdaniji partner za čitav region”, poručio je Tusk uoči posjete.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk će tokom svoje posjete uapadnom Balkanu obići Tiranu, Podgoricu, Beograd, Sarajevo i Skoplje. Prema najavama iz Brisela predsjednik Evropskog savjeta u Beograd stiže 25. aprila. Osnovna svrha njegove posjete je priprema za samit EU-zapadnog Balkana 17. maja u Sofiji kao i učešće na regionalnom samitu u okviru procesa Brdo-Brioni u Skoplju.

“Poruka našim prijateljima je jasna: Evropska unija jeste i biće i dalje najpouzdaniji partner za čitav region. Kao najveći investitor, najveći donator, najveće trgovinsko tržište i najbolje obećanje za bolju budućnost građana. Samit EU Zapadni Balkan u Sofiji trebalo bi da potvrdi evropsku perspektivu regiona i što je još važnije da konkretno poboljša veze sa regionom i unutar samog regiona”, poručio je Tusk.

On će se tokom posjete regionu sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerima Albanije Edijem Ramom i Crne Gore Duškom Markovićem, kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem, kao i sa članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem i premijerom Makedonije Zoranom Zaeivim.

“Svi ovi sastanci će biti važna prilika za pripremu predstojećeg samita šefova država ili vlada EU i lidera zapadnog Balkana u Sofiji 17. maja. To će takođe biti prilika da se razgovara o bilateralnim odnosima sa Evropskom unijom”, najavljeno je iz Evropskog savjeta u Briselu.

U saopštenju Evropskog savjeta navodi se da će Donald Tusk završiti svoj put u Skoplju gdje će učestvovati na samitu Brdo-Brioni.

“Glavni cilj procesa Brdo-Brioni je da okupi sve predsjednike iz regiona zapadnog Balkana, kao i predsjednike Slovenije i Hrvatske, u cilju jačanja političkog dijaloga, povećanja stepena povjerenja i promovisanja rješavanja izuzetnih bilateralnih i regionalnih pitanja”, navode u Briselu.

Posjetom predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska zapadnom Balkanu biće zaokružena posjeta svih najviših zvaničnika EU regionu. Od početka 2018. godine zemlje zapadnog Balkan posjetili su predsjednik Evropskog paralmeta Antonio Tajani, predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker i šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

PODIJELI