U Aleksincu dan sjećanja na stradale u NATO agresiji

0
453

U Aleksincu će danas biti obilježen Dan sjećanja na stradale u NATO agresiji na SR Jugoslaviju 1999. godine.

 

Obilježavanju Dana sjećanja prisustvovaće predsjednik Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, te predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović.

 

Obilježavanje Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji biće organizovano na platou ispred Centra za kulturu i umjetnost Aleksinca sa početkom u 20.00 časova.

 

U toku NATO agresije SR Jugoslavije, Aleksinac je bombardovan u dva navrata.

 

Prvi put 5. aprila 1999. godine u 21.35 časova sa sedam projektila pogođene su dvije centralne gradske ulice. Poginulo je 11 građana, a 50 zadobilo povrede.

Uništeno je 700 stambenih objekata, zdravstvene ustanove i privredni objekti. Aleksinac je ponovo bombardovan u noći 27. na 28. maj 1999. godine i tom prilikom poginulo je troje ljudi.

 

Agresija NATO-a na Srbiju prva je vojna intervencija u istoriji izvršena na jednu zemlju bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN, a tokom 78 dana, koliko je trajalo, ubijeno je oko 2.500 ljudi.

 

Izvršeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, pri čemu je korištena i municija sa osiromašenim uranijumom.

 

Oštećeni su infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, a materijalna šteta se procjenjuje na više od 30 milijardi dolara.

 

Bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999. godine, a tri dana kasnije počelo je povlačenje Vojske

 

Jugoslavije sa Kosova i Metohije i razmještanje međunarodnih snaga, a potom i donošenje Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244. Za zločine NATO-a tokom agresije na SR Jugoslaviju niko nije odgovarao.

 

SR Jugoslavija je Međunarodnom sudu pravde u Hagu podnijela tužbu protiv osam država članica NATO-a za prekomjernu upotrebu sile i genocid prilikom bombardovanja 1999. godine koja je odbijena 2004. godine, uz obrazloženje da Sud “nije nadležan, jer SR Jugoslavija u trenutku podnošenja tužbe nije bila članica UN”.

 

Srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here