U Baru počeo 6. Trg od ćirilice

0
355

U porti Sabornog hrama Svetog Јovana Vladimira u Baru, počela tradicionalna manifestacija Trg od ćirilice.

Do 10. avgusta biće organizovan veći broj predavanja, književnih večeri i promocija. Sinoć je održano predavanje o temi Nasilje nad Srbima u 20. vijeku, a govorili su prof. dr Miloš Ković i novinarka Mira Lolić Močević.

Srpski narod u 20. vijeku tri puta je stradavao na kućnom pragu, pretrpio tri genocida, što nijedan narod nije, poruka je predavanja “Nasilje nad Srbima u 20. vijeku”, održanog u okviru šestog Trga od ćirilice. Predavači su poručili da te činjenice ne smijemo da zaboravimo i da svijest o genocidu moramo da ugradimo u temelje srpskog nacionalnog identiteta.

– Potrebno je da osvijestimo činjenicu da smo pretrpjeli genocid u 20. vijeku i to ne jednom, već tri puta, i potrebno je da razumijemo da nas optužuju da smo počinili genocid kako bi prikrili i sakrili istinu. Srpski narod je pretrpio genocid u Prvom i Drugom svjetskom ratu i Otadžbinskom ratu kada je protjeran iz Krajine, Sarajeva i Kosova i Metohije – rekao je istoričar Miloš Ković.

– Civilizacijska potreba je kultura pamćenja i sve ovo što mi radimo je u stvari u toj funkciji kulture pamćenja, jer ukoliko mi to ne budemo pamtili, te žrtve koje prelaze milionsku cifru ponovo će biti ubijene – rekla Mira Lolić Močević.

Tradicionalna manifestacija Trg od ćirilice, prvi put se, osim u Herceg Novom, održava i u Petnjici, Vučijem dolu, Cetinju, Baru i drugim crnogorskim gradovima. Pjesničkim susretom, u Petnjici je počela šesta kulturna manifestacija, koja je ove godine u znaku jubileja – 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i života njene Zetske eparhije, Mitropolije crnogorsko-primorske.

– Prosto se ćirilica i srpski jezik potiskuju i upravo je ova manifestacija naš odgovor i vapaj da se s tim prestane i da sačuvamo naše pismo i našu svetu ćirilicu kojom je napisano sve što je vrijedno pomena u istoriji našega naroda u istoriji Crne Gore – rekao je Slobodan Zeković, arhijerejski namjesnik barski i starješina Sabornog hrama Sv. Јovana Vladimira.

Ova tradicionalna manifestacija posvećena je očuvanju srpskog jezika i ćirilice. I ove godine okupiće brojne umjetnike, istoričare, filozofe, lingviste i duhovnike.

PODIJELI