U beogradskom Institutu od korone se liječi i petogodišnje dijete

0
251

Jedno petogodišnje dijete, kod kojeg je potvrđena infekcija virusa korona ima upalu pluća i liječi se na beogradskom Institutu za majku i dijete, rekao je Vladislav Vukomanović iz ove ustanove.

Vukomanović je naveo da se kliničko stanje djeteta relativno brzo popravilo uz primjenu antibiotske terapije i da je dijete u fazi oporavka, a ljekari planiraju njegov otpust uskoro.

On je za RTS rekao da se u Institutu težina situacije mjeri brojem primljene djece koja zahtijevaju respirator, ali, na sreću, do sada takvih bolesnika nije bilo.

“Nema težih slučajeva koje smo primili u poslednjih nekoliko nedelja. Stvari su pod kontrolom, idemo korak napred u organizaciji trijaže gde se prepoznaju sumnjivi koji idu u jednom smeru, drugih bez znakova u drugom. Trudimo se da ih otkrijemo na vreme i sprečimo horizontalni prenos”, napominje Vukomanović.

On je dodao da je do sada na Institutu bilo desetoro djece koja su bila pozitivna na virus korona, što je oko tri odsto od ukupnog broja testiranih.

“Njihova klinička slika je išla od veoma blage do pneumonije koja nije zahtevala primenu mehaničke ventilacije”, naveo je on.

Vukomanović je ukazao da roditelji trebaju prvo da dovedu dijete u Dom zdravlja ukoliko se pojavi temperatura viša od 38,5.

“Još važnije je da se prati opšte stanje deteta – da li ima kašlja, proliva, povraćanja, gubitka apetita”, dodao je on.

/Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here