U Makedoniji rastu tenzije, analitičari: Opasnost od sukoba

0
1107
MAKEDONIJA SKOPLJE

Umjesto početka izlaska iz krize, tijesni izborni rezultati nagovještavaju početak još teže krize u Makedoniji, a analitičari upozoravaju na opasnost od eksplozije nezadovoljstva i mogućnost sukoba u ovoj podijeljenoj zemlji, što bi čak onemogućilo i sprovođenje novih izbora.

„Pat-pozicija u dva politička bloka, bezbroj kombinacija za sastavljanje nove vlade i ozbiljna prijetnja od mogućeg unutar-makedonskog sukoba“ – tako situaciju u Makedoniji opisuje analitičar Daut Dauti.

Njegova procjena bazira se na nekoliko pokazatelja. Prvo, rezultat izbora iznenađujucje je izjednačen i van je svih očekivanja, čak i za najveće optimiste u opoziciji – a to ozbiljno prijeti da naruši predstavu o nepobjedivosti VMRO.

To je poraz nacionalističke retorike VMRO, s obzirom na to da, igrajući na kartu „albanske opasnosti“ i šireći teorije zavjere, ta stranka ipak nije ostvarila očekivani pobjedu.

Treće, raskoli unutar albanskog političkog bloka prijete da ugroze opstanak Demokratske partije Albanaca (DPA), a nisu ostali ni bez odjeka kada je riječ o popularnosti Demokratske unije za integraciju (DUI).

Četvrto, pokret Besa predstavlja veliko iznenađenje jer je uspio da privuče veliki broj članova i pristalica, ali i one nezadovoljne sa DUI i DPA, rekao je on za Dojče vele.

„Paradoks je to da Albanci sada imaju manje poslanika, a veću moć“, kaže Dauti. Pritom on izlaz iz trenutne situacije ne vidi – s obzirom na ranije data predizborna obećanja.

„Ako VMRO-DPMNE ostane pobjednička partija i dobije mandat (za sastavljanje vlade), oni će morati da pognu glavu i da, ili prihvate gotovo nemoguć zahtjev DUI o konsenzualnom usvajanju budžeta, ili zahtjev „Alijanse za Albance“ o izjednačavanju albanskog i makedonskog jezika, ili zahtjev „Bese“ – a slična je i platforma DUI – o redefinisanju države”, kaže Dauti.

Dodaje da čak i da formira vladu sa DUI, i da se suoči sa realnošću da je ta stranka sada sa deset mandata u boljoj poziciji nego onda kada je imala 19, VMRO će sa svoja 63 poslanika morati da pravi ustupke, jer bi za DUI bilo samoubistvo ako bi ušla u koaliciju, bez da ostvari neka od svojih ključnih obećanja.

Izborni rezultati su traumatično ponižavajući za VMRO i DUI, ali i kobni za Makedoniju, s obzirom na to da će pad popularnosti dovesti do toga da će se politika voditi kroz sukobe, smatra skopski analitičar Arsim Zekoli.

Prema njegovim riječima, u istoj situaciji su i socijaldemokrate (SDSM), jer imaju moralnu obavezu da unaprede neke od odredbi Ohridskog sporazuma.

„Protiv toga će biti ‘stranka nezgodnog karaktera’ – VMRO, koja se lako poigrava nacionalnim osjećanjima i navodnim prijetnjama o ugroženosti makedonskih nacionalnih interesa. S druge strane, SDSM ne može lako da formira vladu, ako sa VMRO, nakon prigovora, bude imala isti broj mandata”, naveo je Zekoli.

Potreban im je, kaže, DUI, a socijaldemokrate sa njima ‘nisu željeli’ da formiraju koaliciju, kao uostalom ni druge, albanske stranke.

Ako se ostave po strani predizborni animoziteti, za formiranje nekakve široke koalicije potreban je čvrst politički dogovor.

Na kraju, ako VMRO i SDSM budu igrali na sve ili ništa, i umjesto da prihvate rezultate počnu da se prikazuju kao žrtve zavjere (VMRO) ili krađe glasova (SDSM), postoji mogućnost eskalacije unutrašnjeg makedonskog konflikta.

“Nadam se da do takvog scenarija neće doći, ali je sigurno da nestabilna vlada može da traje samo određeni vremenski period“, predviđa dalje Dauti.

Situacija na terenu već pokazuje da su tenzije u porastu i da samo jedna varnica može da izazove pravi požar.

Oštro upozorenje da „strpljenje može da se pretvori u gnjev“ juče je stiglo od VMRO, nakon što je lider SDSM Zoran Zaev poručio da „Nikola Gruevski ne smije da formira vladu“, niti smije da se poništi jasno izražena volja građana za promjenama.

A, ako Državna izborna komisija bude odlučila da ponovi glasanje na nekim biračkim mjestima, ishod izbora mogao bi da bude poznat tek u januaru.

„VMRO ne namjerava da dozvoli Zoranu Zaevu i šačici ljudi oko njega da pokradu demokratski izraženu volju 453.000 građana. A ako neko pokuša da je ukrade, strpljenje će da preraste u gnjev“, upozorio je juče Vlatko Đorđev iz VMRO.

Dodatni gnjev izazvala je akcija akcija Ministarstva unutrašnjih poslova, u utorak uveče u Kumanovu, kada je, u cilju istrage izbornih nepravilnosti, interventna policija sa tužiocima ušla u kuću načelnika kumanovske policije Stojančeta Veličkovića.

Taj događaj izazvao je veliku uznemirenost u Kumanovu, a analitičari procjenjuju da bi, ukoliko se slična situacija sa masovnim okupljanjem građana ponovi, Makedonija mogla da se pretvori u opasno “bure baruta” nakon čega čak ne bi mogli ni da budu održani novi izbori, jer za njih ne bi bilo uslova u takvoj, naelektrisanoj atmosferi.

tanjuf

PODIJELI