U Sloveniji potvrđen slučaj indijske varijante virusa korona

0
416

Prvi slučaj indijske varijante novog virusa korona u Sloveniji otkriven je u uzorku uzetom 20. aprila, objavili su danas slovenački mediji.

Taj podatak objavljen je na portalu GISAID, a mutacija je potvrđena u Institutu za mikrobiologiju i imunologiju ljubljanskog Medicinskog fakulteta.

Laboratorije koje se bave sekvenciranjem genoma novog virusa korona, među kojima je i laboratorija tog instituta, podatke o novim varijantama koje zabilježe najprije unose u portal GISAID. Riječ je o svjetskoj naučnoj inicijativi i primarnom izvoru koji nudi otvoreni pristup do genomskih podataka novog virusa korona, prenosi STA.

Direktor Institut za mikrobiologiju i imunologiju Miroslav Petrovec za sada nije potvrdio informaciju domaćoj javnosti, a pretpostavlja se da će to učiniti sutra na konferenciji za novinare na kojoj će predstaviti proširenost novih sojeva virusa korona u Sloveniji, među kojima je najprisutnija tzv. britanska varijanta, navodi Hina.

Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je objavila da je indijska verzija novog virusa korona zaraznija i zato predstavlja dodatnu zabrinutost ako bi se proširila svijetom.

PODIJELI