U Srbiji zaraženo više od 210 studenata

0
303

Direktorka Studentske poliklinike Marija Obradović kaže za RTS da je trenutno preko 210 studenata pozitivno, a da se čeka rezultat za još 50 studenata.

Obradovićeva kaže da je svaki dan sve više studenata koji dolaze da se testiraju zato što imaju određene respiratorne tegobe.

– U jeku su ispitni rokovi, trenutno je preko 210 studenata pozitivno. Čeka se rezultat za još 50 studenata čiji su brisevi uzeti tokom vikenda, tako da će taj broj svakako biti veći – rekla je Obradovićeva.

Dnevno se u Studentskoj poliklinici javi od 100 do 150 studenata na pregled, a bar 50 poziva dnevno je u vezi sa respiratornim infekcijama.

Ona je objasnila da je to što se javlja sve veći broj studenata sa respiratornim tegobama vjerovatno posljedica toga što su u ispitnom roku i pod stresom, pa im pada imunitet i tegobe su izraženije.

– Mnogi pokušavaju da bolest preleže na nogama, a samim tim sebi tegobe pogoršavaju, tako da je sve više studenata sa malo i ozbiljnijom kliničkom slikom – dodala je Obradovićeva.

Od studenata kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona, četvrtina je iz studentskih domova, a ostali su iz privatnog smještaja i svojih domova.

Obradovićeva je ukazala na to da se studenti kao mladi ljudi više druže i skloniji su da se zaraze.

– Izvjestan broj studenata stvarno ne zna gdje se zarazio, ali često je to sa nekih privatnih proslava, petogodišnjica mature, rođendana, svadbi – zaključila je Obradovićeva.

U Beogradu studira oko 120.000 mladih ljudi.

/RTRS/

PODIJELI