Učenici u Hrvatskoj će zbog epidemije nastavu pratiti na televiziji

0
458

Vlada Hrvatske donijela je danas odluku o učešću Hrvatske radio-televizije (HRT) u sprovođenju nastavnog programa i izvođenju nastave na daljinu u uslovima proglašene epidemije virusa korona.

HRT je zadužen da obezbijedi uslove za izvođenje nastavnog programa i kurikuluma na daljinu, a za učenike će poseban program biti emitovan na trećem programu.

Ministarstvo nauke i obrazovanja zaduženo je da obezbijedi nastavno osoblje koje će održavati nastavu po razredima, počevši od prvog razreda u najranijem terminu, prema četvrtom razredu u kasnijem terminu, prenose hrvatski mediji.

Ovim vidom nastave biće obuhvaćena Istarska županija u kojoj je od sutra, kao mjera opreza, na snazi prekid nastave u školama i fakultetima.

Nastava će pratiti kurikulume, odnosno programe nastavnih predmeta u nižim razredima osnovne škole, a koristiće se otvoreni obrazovni materijali, materijali obrazovnog i školskog programa HRT-a, kao i materijali izrađeni posebno za tu priliku.

Učenici viših razreda osnovnih i srednjih škola nastavu će pratiti putem interneta, a za učenike nižih razreda osnovnih škola ovaj pristup nije prikladan zbog njihove dobi i bezbjednosti.

“Danas i sutra testiramo ono što bi od ponedjeljka trebalo početi uživo za učenike nižih razreda u Istarskoj županiji, dok za učenike viših razreda i učenike srednjih škola u internet okruženju već i danas se mogu naći odgovarajući materijali”, rekla je državni sekretar u Ministarstvu nauke i obrazovanja Branka Ramljak.

Ona je apelovala da roditelji obezbijede da neko bude uz djecu dok se odvija novi vid nastave jer je veoma bitno da djeca dobiju sve što je zamišljeno, a u cjelokupni proces biće uključeni i njihovi učitelji.

/Srna/

PODIJELI