Uoči glasanja o kosovskoj vojsci- Srbi protestuju, euforija u Prištini

0
317

Danas će se na redovnoj sjednici kosovskog parlamenta naći tri nacrta zakona: Zakon o kosovskim bezbjednosnim snagama, Zakon o službi u kosovskim bezbjednosnim snagama i Zakon o ministarstvu odbrane.

Riječ je o rješenjima kojima će biti omogućena transformacija KBS u samoproglašenu kosovsku vojsku. Srbi očekuju da će im to otežati borbu za opstanak a ulice Prištine okićene su američkim zastavama.

Zvanični Beograd i Srbi na Kosmetu protive se inicijativi Prištinskih vlasti. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da namjera Prištine da formira vojsku nije u skladu ni sa pravom, niti sa Rezolucijom 1244. Dodao je da je dužnost Kfora da tu vojsku raspusti.

Najavljeno je da će Vučić u naredna 72 sata obići jedinice u Kopnenoj zoni bezbjednosti na prostoru juga Srbije.

U Prištini i u drugim sredinama na KiM je mirno, javlja dopisnik RTS-a. Noćas je zasjedao Savjet za bezbjednost u Prištini a razmatrano je rukovođenje situacijom nakon glasanja u parlamentu.

Sva tri zakona su usvojena u oktobru u prvom čitanju uz podršku svih nesrpskih poslanika. Oni su tada napustili sjednicu navodeći da transformacija KBS nije po zakonu i u interesu Srba.

Јuče se kosovski predsednik Hašim Tači pojavio u uniformi i izvršio smotru jedinica KBS. Na ulicama Prištine i drugih gradova su okačene američke zastave.

Ipak, u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice građani su izrazili protest tako što su okačili srpske trobojke na prozore, terase i izloge.

(RTS)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here