Usvojen novi paket za ublažavanje kovid krize u Sloveniji

0
379

LJUBLJANA – Slovenački parlamenet usvojio je danas, nakon višečasovne rasprave, zakonski paket za ublažavanje posljedica krize izazvane pandemijom virusa korona, čija se finansijska težina procjenjuje na 240 miliona evra.

To je 10. paket pomoći od izbijanja epidemije kovida 19.

Među predviđenim stimulacijama su jednokratni dodatak za penzionere i starije, dodaci na plate zaposlenih u zdravstvu, jednokratne naknade za novorođenčad, kao i nagrade za pripadnike civilne zaštite i studente-dobrovoljce koji su učestvovali u mjerama za suzbijanje epidemije, prenosi Hina.

Interventni zakonski paket uključuje i više mjera za pomoć privredi preko Preduzetničkog fonda, djelimičnu nadoknadu troškova za kupovinu testova za samotestiranje zaposlenih u firmama, a njime se produžava i vrijeme važenja već izdatih besplatnih turističkih i ugostiteljskih bonova koji će moći da se koriste do sredine 2022. godine.

Za takav zakonski paket koji je predložila Vlada glasalo je 46 poslanika, uglavnom iz vladajuće koalicije, dok je protiv bilo njih 42.

Opozicija je u raspravi tvrdila da su mjere neuravnotežene i da je riječ o jednoj vrsti nesistematskog finansijskog bonusa pojedinim grupama, kako bi se pridobili birači pred parlamentarne izbore predvidene za kraj aprila iduće godine.

Protiv vladinih mjera i obaveznih kovid potvrda za vrijeme rasprave o zakonskom paketu pred zgradom parlamenta protestovalo je nekoliko stotina ljudi, navodi Hina.

PODIJELI