Važno što Vatikan ne priznaje samoproglašeno Kosovo

0
336

Svaka država koja ne priznaje samoproglašeno Kosovo važna je, a naročito Vatikan, koji ima veliki uticaj i ugled, izjavio je bivši ambasador Srbije u Vatikanu i Unesku Darko Tanasković.

– Vatikan je država sa velikim ugledom i moralnim autoritetom u katoličkom svijetu, dobro je obaviještena, zna šta radi i šta su njeni interesi – rekao je Tanasković za RTS.

On je podsjetio da je u svojim prvim izvještajima nakon što je otišao u misiju u Vatikan bio gotovo siguran da oni neće priznati samoproglašeno Kosovo zbog mnogih razloga i načina na koji se sagledavaju međunarodni odnosi.

Tanasković je naveo da je jedan od razloga i to što za razliku od većine drugih zapadnih država, Vatikan pitanje samoproglašenog Kosova sagledava u okviru sučeljavanja islamskog i hrišćanskog svijeta.

Prema njegovim riječima, i juče prilikom razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Vatikanu bilo je jasno da se taj aspekt uzima u obzir, ali postoje i mnogi drugi razlozi zbog kojih Vatikan ne mijenja svoj stav.

Tanasković je napomenuo da Vatikan drži sve kanale otvorene da bi bio informisan, ali to nema veze sa priznanjem, kako to često nastoji da prikaže Priština, koja vrši “priličan pritisak” i sama, i posredstvom pokrovitelja da ostvari veći uticaj u Vatikanu.

On je rekao da je na čisto političkom planu uticaj Vatikana danas nešto manji nego ranije, što ne znači da ga nema i da ne bi trebalo voditi računa o tome.

Kada bi Vatikan priznao Kosovo, Tanasković ističe da bi to sigurno uticalo na pojedine latinoameričke države, koje ipak imaju i neke druge razloge za svoje odluke.

On je naveo da je dolaskom pape Franje u svijetu porastao moralni aspekt uticaja Vatikana, te da njegova aktivna međunarodna politika doprinosi da na vancrkvenom planu Vatikan ponovo bude vidljiv u vezi sa najznačajnijim pitanjima savremenog svijeta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here