Vidović: Ishitren zahtjev za razmještanje sistema Patriot

0
189

Predsjednik Odbora za odbranu u hrvatskom Saboru Franko Vidović smatra da je malo ishitrena najava zahtjeva američkoj vojsci da u Hrvatskoj privremeno razmjesti svoj protivvazdušni sistem Patriot.

“Mislim da je to malo ishitrena reakcija. Onaj ko zna kako radi NATO i kako funkcioniše protivvazdušna zaštita razumije da je posrijedi bezbjednosni propust Alijanse”, rekao je Vidović povodom pada bespilotne letjelice u Zagrebu, koja je na svom putu preletjela dvije članice NATO saveza – Rumuniju i Mađarsku.

Vidović tvrdi da Hrvatska ništa ne bi riješila i da ima Patriot, jer, kako kaže, podjednako ne bi imala informaciju o samoj letjelici.

“Zar bismo ga rušili raketom iznad Zagreba i napravili još veći urnebes”, upitao je Vidović, prenosi zagrebački Jutarnji list.

U vezi s kontradiktornim informacijama o tome da li je bespilotna letjelica koja se srušila u Zagrebu imala eksploziv, predsjednik Odbora za odbranu kaže da su posrijedi špekulacije i da će pravi dogovor dati istraga.

“Vidjeće se da li je bilo eksploziva… Ako onaj ko vodi istragu kaže da su nađeni fragmenti koji upućuju na to da je bio eksploziv na dronu, onda mi je to vjerovatnije”, kaže Vidović.

Dodao je i da je pripremio pismo generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu u kojem izražava zabrinutost zbog bezbjednosnog propusta.

Na pitanje što očekuje od NATO-a nakon ovog incidenta, kazao je da o tome ne može da nagađa, ali smatra da se ovaj propust sistema mora shvatiti ozbiljno i da se mora otkloniti.

Vidović kaže da ne vjeruje da bi NATO drugačije reagovao ni u slučaju da je bespilotna letjelica pala na zagrebačkom Jarunu išla prema Parizu ili Briselu.

PODIJELI