Visoki vodostaji rijeka u Sloveniji izazvali nevolje

0
262

Obilna kiša i visoki vodostaji reka donijeli su Sloveniji velike probleme, naročito u zapadnom dijelu zemlje, gdje su neke lokalne saobraćajnice zbog izlivanja rijeka Vipave i Reke i lokalnih potoka privremeno zatvorene zbog odrona zemlje i vode na putu.

Najviše padavina registrovano je na području Ilirske Bistrice, odnosno uz naselje Novokračina blizu graničnog prelaza Jelšane-Rupa, gdje je od četvrtka do nedjelje palo 374 litara kiše po kvadratnom metru, prenosi Hina.

Ugrožene krajeve na zapadu danas je posjetio ministar za očuvanje prirodne sredine Jure Leben, koji je rekao da se situacija sistematski prati i da je vlada Marjana Šareca za ovu godinu iz budžeta namenila 149 miliona evra za uređivanje vodenih tokova i regulaciju poplavnih područja.

“Ovakvi prizori moraju nam biti opomena, a sve češće vremenske nepogode zbog klimatskih promena dokaz su da priroda umije biti nemilosrdna, te da se tome moramo suprotstaviti ne samo u teoriji nego prvenstveno našim djelovanjem”, kazao je Leben.

On je zahvalio vatrogascima i drugim javnim službama koji su pomagali onima čija je imovina bila ugrožena nevremenom i poplavama zbog izlivanja rijeka iz korita.

Kako javljaju slovenački mediji, zbog kiša i otapanja snega i dalje su u porastu vodostaji Save i njenih pritoka u Sloveniji, kao i reke Drave, ali se iduće sedmice očekuje stagnacija i smirivanje jer će padavina biti manje, a temperature će opet pasti pa se snijeg neće topiti.

tanjug

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here