Vladika Јoanikije: Dobili smo neiskrenu i ponižavajuću ponudu

0
323

Episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije izjavio je da je formula koju je Mitropolija crnogorsko-primorska dobila od crnogorske vlade za registrovanje crkve “neiskrena, neodgovarajuća, neprimjerena i ponižavajuća, suprotna Ustavu i međunarodnim obavezujućim aktima”.

Јoanikije je u “internet litiji” ocijenio da takva ponuda Vladinog ekspertskog tima nije usaglašena ni sa čim, osim sa “zlom voljom vlasti”, prenosi podgorički portal CdM.

– Ona na jedan ciničan način hoće da nas dovede u situaciju da mi pristankom na takvu formulaciju zapravo likvidiramo sami sebe – kazao je vladika i dodao da crkva ne bježi od evidencije, ali da država ne može da krši njihova osnovna prava i da briše istoriju i subjektivitet.

Vladika je podsjetio da je Vlada ponudila nastavak dijaloga tek poslije isteka roka koji je Crkva dala, ali da način na koji su dobili poziv, pred zaključenje rada Skupštine, nije mnogo obećavao.

Prema njegovim riječima, vlast je računala da će Crkva odbiti dijalog, pošto je prošao rok koji je bio naznačen.

– I da nas pred cijelim svetom optuže da mi nećemo dijalog, da smo mi ovde neka fanatična grupa koja ne poštuje državu, neće da razgovara itd. Pošto to nije uspjelo, oni predstavljaju da smo mi neki antidržavni element. Јa čvrsto stojim na stanovištu da ova vlast, sa ovakvim ponašanjem više ugrožava državu, njenu stabilnost i budućnost od bilo koga drugog – ocijenio je on.

On je dodao da Crkva nema namjeru da izlazi na izbore, da je ispod časti i odgovarati na takve neprimjerene optužbe, poručujući da se Crkva ne bavi politikom, već da se bori protiv “zla, nepravde i nepoštovanja države”.

– Kada se riješi ova stvar, mi nećemo imati potrebu da se bavimo ovim stvarima, ako su naša prava zagarantovana – rekao je Јoanikije.

/Tanjug/RTRS/

PODIJELI