Vladika Irinej: Omogućiti bar na Vaskrs direktno prisustvo liturgiji

0
323

Njegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej apelovao je da se bar na Vaskrs omogući direktno prisustvo liturgiji.

– Apelujem na sve nadležne, da makar za Vaskrs, praznik nad praznicima, možemo direktno, a ne samo preko malih ekrana ili radio-talasa, da pratimo Svetu liturgiju – rekao je vladika Irinej.

On je objasnio da molitva lična, saborna, pojedinačno ili u zajednicama i grupama, nikada ne može zamijeniti Svetu liturgiju.

– Nadamo se da će epidemija početi da popušta, kako nas uvjeravaju stručnjaci, ali da ćemo i mi imati dovoljno odgovornosti, zrelosti, a i razumijevanja državnih vlasti, da makar taj prvi dan Vaskrsa proslavimo nešto dostojnije i potpunije – naveo je vladika bački.

On je naveo da upravo vjernici poštuju uputstva ljekara i državnih institucija, što dokazuje i današnji malobrojni molitveni skup u Svetogeorgijevskom hramu u Novom Sadu gdje je služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

U besjedi je ukazao na potrebu molitve da Gospod što prije ukloni ovo što je snašlo današnji svijet.

– Valja znati, iako ne biva sve po volji Božjoj, ne biva ništa bez volje njegove. Nešto biva po blagovoljenju, a nešto po dopuštenju Božjem. Razloga za to uvijek ima – naveo je vladika.

On je dodao kako se danas svijet, umjesto da se duhovno uzdiže ka Nebu, Bogu, zatvorio u sebe, a ljudi su tako organizovali život kao da im Bog nije ni potreban, objavljeno je na sajtu Eparhije bačke.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here