VLADIKE SE TUKLE I ZA BRADU VUKLE U MANASTIRU!

0
1768

Srpsku pravoslavnu crkvu potresa novi skandal, a to je fizički obračun episkopa mileševskog Atanasija (Rakite) i umirovljenog episkopa Filareta, otkriva „Alo!“

Kako saznaje ovaj list, u manastiru Dubnica kod Nove Varoši, gdje prema odluci episkopa Atanasija boravi umirovljeni vladika Filaret, došlo je do prave tuče i to naočigled sveštenstva u konaku manastira.

– Tuča se dogodila u ponedeljak, 2. jula, u 17 sati, pred večernju službu u manastiru. Vladika Atanasije je nasrnuo na Filareta, čupao ga za bradu i udarao. Vladika Filaret se nije branio, samo je dozivao pomoć i vikao: „Joj, šta mi radi. Zovite policiju“. Nakon što je uspeo da se otrgne iz ruku vladike Atanasija, Filaret je istrčao iz konaka i pobegao ka manastiru, a vladika Atanasije Rakita je za njim uzvikivao: „Napolje iz moje eparhije! Napolje!“ – otkriva izvor.

Prema njegovim riječima, vladike iz klinča rastavili su đakon i sveštenik (imena poznata redakciji).

Iz okruženja vladike Filareta su za „Alo!“ potvrdili da je do sukoba došlo, ali nam nisu željeli da otkrivaju detalje. Vladika Filaret do zaključenja broja nije odgovarao na pozive.

Zaista čudi što je do ovoga sukoba došlo jer je vladika Atanasije dozvolio umirovljenom Filaretu da boravi u njegovoj eparhiji i dao mu smještaj. Filaret je zbog tog postupka na sva zvona hvalio Rakitu i govorio za njega da je divan.

Međutim, kako saznajemo, početak sukoba dvojice episkopa može se tražiti u otvorenom negodovanju Filareta na odluku episkopa Atanasija da na proslavi 800 godina crkve u Mileševi skače udalj. Filaret je otvoreno govorio da takvo ponašanje ne priliči jednom episkopu SPC.

Vjerski analitičar Draško Đenović kaže za „Alo!“ da ima informaciju da je došlo do fizičkog obračuna dvojice episkopa.

– Čuo sam da se to dogodilo. Mislim da je to zbog toga što je episkop Atanasije malo ljubomoran što vladiku Filareta narod voli i doživljava ga kao svog, a Rakita je akademski vladika – kaže on.

Vladika Atanasije: Nije bilo sukoba!

Episkop mileševski Atanasije Rakita s druge strane za „Alo!“ demantovao je da je došlo do bilo kakvog sukoba. Ona nam je na pitanje: „Da li je tačno da se fizički obračunao sa vladikom Filaretom?“, samo kratko odgovorio: „To nije tačno!“

(Alo.rs)

PODIJELI