Vojska i policija pomaže poplavljenom stanovništvu

0
1125

Više hiljada policajaca i vojnika poslato je u područja pogođena poplavama kako bi pomogli blokiranim mještanima, izjavili su danas zvaničnici.

Radnik elektro-distribucije poginuo je tokom obavljanja posla na banderi u mjestu Roskovec na jugu Albanije. Dvije osobe su povrijeđene.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da je oko 6.400 policajaca i vojnika poslato u pomoć ugroženima od poplava. On je situaciju ocijenio kao veoma kritičnu.

Zvaničnik Civilne zaštite Šemsi Prenci izjavio je da je u ugroženim područjima spašeno oko 1.500 ljudi, a da je nekoliko hiljada domova bez električne energije jer je bujica odnijela brojne bandere.

Pod vodom je više od 7.874 hektara obradivog zemljišta, te oko 3.193 kuća a nekoliko puteva je neprehodno.

Vojne snage sagradile su privremeni most kod mjesta Darezeze na oko 70 kilometara od Tirane kako bi pomoć stigla do 2.000 ljudi blokiranih poplavama.

U susjednoj Makedoniji, jake kiše, takođe su izazvale poplave pošto su se brojne rijeke, uključujući Vardar, izlile iz korita.

VULIN: VOJSKA SRBIJE SPREMNA DA POMOGNE TIRANI

Vojska Srbije spremna je da pomogne Albaniji koja je ugrožena elementarnim nepogodama, poručio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Vulin je naveo da je Vojska Srbije spremna da ispuni svako naređenje vrhovnog komandanta, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

“Znate da nije prvi put da država Srbija nudi pomoć svojim susedima u trenucima nevolje”, rekao je Vulin.

U Albaniji je poplavljeno 3.193 kuća, više od 7.874 hektara obradivog zemljišta, a nekoliko puteva je neprohodno. Spašeno je oko 1.500 ljudi, a nekoliko hiljada domova je bez električne energije jer je bujica odnijela brojne bandere.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here