Vrijeme i da Pariz povuče priznanje Kosova

0
167

Trinaest zemalja je promijenilo odluku o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, pa zašto ne bi i Francuska, kaže istoričar Aleksi Trud.

Trud je jedan od pokretača peticije u Francuskoj za povlačenje priznavanja nezavisnosti Kosova. On najavljuje i pokretanje te inicijative u nacionalnoj skupštini.

– To bi bilo vrlo dobro u cilju rješavanja cjelokupne situacije u regionu zapadnog Balkana. Јasno je da ovako ne može da se dodđ do rješenja. Suštinska autonomija za Kosovo bi omogućila da se ubrzaju pregovori i prijem cijelog regiona u EU – rekao je Trud.

U suprotnom, pokrenuće se pitanje BiH i Sjeverne Makedonije što, kako dodaje, nikome nije u interesu.

Tekst peticije je samo u jednom danu potpisalo više od 1.500 ljudi, a cilj organizatora iz “Kolektiva za mir na Kosovu” kojem predsjedava Trud, jeste da do početka jula i nastavka razgovora o budućnosti KiM u Јelisejskoj palati bude prikupljeno 100.000 potpisa i da se istovremeno pokrene velika nacionalna debata, pišu Novosti.

– Želimo da se prije 1. jula i dolaska predsjednika Aleksandra Vučića u Parizu održi rasprava u nacionalnoj skupštini Francuske o Kosovu. Već smo u kontaktu s određenim političarima kojima ćemo predati peticiju. U planu je da oni s njom izađu pred Komisiju za spoljne poslove parlamenta – rekao je on.

Trud vjeruje da bi to moglo da promijeni situaciju navodeći da u Francuskoj nije bilo debate oko priznavanja Kosova.

– Nikola Sarkozi je to sam odlučio jedne nedjelje uveče, 17. februara 2008. godine, uz zdušnu podršku svog ministra spoljnih poslova Bernara Kušnera. Ovo je prilika da se konačno o tome povede rasprava. Tim prije, što je nekoliko skupštinskih misija u posljednje vrijeme podnijelo alarmantne izvještaje o stanju ljudskih prava i sveukupno situaciji na Kosovu – istakao je Trud.

On je najavio da će sljedeće nedjelje imati kampanju u francuskim medijima, kao i da su poslije evropskih izbora potpise obećali i mnogobrojni poslanici, regionalni savjetnici, partijski zvaničnici.

(Tanjug)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here