Vučić: Biće formirana dva krizna štaba u borbi protiv korone

0
622

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će formirati dva štaba, jedan “zdravstveni”, za borbu protiv virusa korona, drugi – za otklanjanje posljedica po ekonomiju.

Prvi tim, za direktnu borbu protiv virusa, prema njegovim riječima, predvodi Ana Brnabić i u njemu su još ministar zdravlja Zlatibor Lončar, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Škodrić.

Drugi krizni štab, za otklanjanje ekonomskih posljedica korona virusa, predvodiće on sam, a u njemu su još ministar finansija Siniša Mali i predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Vučić je istakao da aktuelnu tešku situaciju građani Srbijae mogu da prebrode samo ako budu jedinstveni i solidarni.

Ono što građane najviše brine, rekao je, to je zdravlje.

“Pripremali smo se prethodnih godina”, kazao je on podsjećajući da je govoreno šta je sve učinjeno na obnovi klinika, zdrastvenih ustanova.

“Mnogo novca smo uložili i spremnije dočekali ove izazove nego najveći broj zemalja. Mi za razliku od nekih malih zemalja provodim testove. Imamo rezultate, manje teške. Suočavamo se s velikom i teškom krizom i neće biti lakše u danima i nedeljama koje dolaze”, naglasio je on.

Vučić je kazao da će biti i više slučajeva infekcije i oboljenja, a nesumnjivo i više onih koje će izgubiti, kao što su izgubili u sezonskom gripu, od kardio-vaskularnih oboljenja i drugih bolesti.

“Sve možemo da prebrodimo samo ako budemo jedinstveni i solidarni”, kazao je on.

Svi zdravstveni radnici, od vozača, stomatologa, sestara, ljekara specijalista od 1. aprila ove godine dobiće povećanje zarada za 10 odsto, rekao je predsjednik Srbije.

On je naveo da je to dogovoreno na sastanku s premijerkom Anom Brnabić da bi se zdravstvenim radnicima država zahvalila na veličanstvenom radu u borbi s virusom korona.

“Takvu odluku doneli smo u skladu s činjenicom da su nam zdravstvene ustanove pod najtežim pritiskom i kako bismo očuvali motivaciju ljudi koji u ovim okolnostima doživljavaju strašne pritiske, neki čak i pretnje”, rekao je predsjednik Srbije.

Predsjednik je zamolio penzionere, kao najugroženije kada je riječ o virusu korona, da budu disciplinovani i odgovorni, te istakao da će jednokratnu pomoć, od najmanje 4.000 dinara, penzioneri dobiti između 1. i 15. aprila, a cilj te mjere je da mogu da kupe i dodatna dezinfikaciona sredstva.

“Moje posebno obraćanje je penzionerima. Njih molim. Nije problem kad ulicom šetaju i kad su napolju mladi, za mlade nema tu velike opasnosti. Opasnost je za penzionere”, rekao je Vučić.

Zato je Vlada, ističe, i donijela odluku o jednokratnoj pomoći od najmanje 4.000 dinara, koja će biti isplaćena između 1. i 15. aprila.

“Da bi oni mogli da kupe dodatna dezinfikaciona sredstva i osete pažnju države. Oni su najugroženiji i moramo najviše da brinemo o njima”, rekao je Vučić i zamolio ih je da se strpe još četiri ili pet nedjelja, koliko bude moralo.

Dodao je da je za od ključnog značaja i to što je za svaki slučaj zaraze utvrđeno odakle virus dolazi.

tanjug

PODIJELI