Vučić: Biće sve teža borba za bezbjednost Srba na Kosmetu

0
363
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je idejom o razgraničenju želio da uradi nešto da bi Srbi imali više na Kosmetu nego što su ranije imali, ali da u tome nije uspio i da je očigledno da će biti sve teža borba za očuvanje mira, stabilnosti i bezbjednosti Srba na Kosmetu.

On je naglasio da Beograd želi kompromis, ali da je sada jasno da će do toga biti veoma teško i gotovo nemoguće da se dođe zbog političke atmosfere i u centralnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji.

Vučić je za TV “Pink” ocijenio da će Albanci ako ne uđu u Interpol biti još nervozniji, a u suprotnom će to slaviti kao veliku pobjedu i neće biti spremni za bilo kakav kompromis.

“Plus tu su i strani faktori koji očigledno ne žele da mi /Beograd i Priština/ postignemo dogovor”, dodao je on.

On je ocijenio da je licemjerno da dio međunarodne zajednice govori da se ne priča o granicama, zato što su granice uređene, a da pod tim podrazumijevaju nezavisno Kosovo.

Prema njegovim riječima, srpska ekonomija može da ide naprijed samo ako postoji mir i stabilnost u zemlji i ukoliko na Kosmetu ne bude većih problema.

Vučić je naveo da se na pregovorima Beograda i Prištine u Briselu srpska delegacija borila na svaki način da zaštiti srpski narod i da im se garantuje sigurnost i bezbjednost.

On je najavio da će 10. novembra u različitim dijelovima širom Srbije biti održana najveća vojna vježba u posljednjih 35 godina u ovoj državi, a u kojoj će učestvovati oko 8.000 pripadnika Vojske Srbije i biti predstavljeno više nego do sada vojne opreme i naoružanja.

Vučić je naglasio da Srbija sprema svoje vježbe samo da bi mogla preventivno da reaguje, te da će učiniti apsolutno sve da nikada ne dođe do bilo kakvih sukoba.

Govoreći o BiH, Vučić je ocijenio da neće biti laka i jednostavna situacija, te ponovio da Srbija podržava i integritet BiH, ali i integritet Republike Srpske u okviru BiH.

Za odnose Srbije i Hrvatske, Vučić je izrazio nadu da će biti bolji u budućnosti, navodeći da se obje zemlje suočavaju sa demografskim i migratornim problemima te da će samo zajednički moći da opstanu, iako različito misle o prošlosti.

On je rekao da je zastrašujuće to što su u Hrvatskoj najposjećenije tribine o knjizi “Mit o Јasenovcu”, te poručio da Srbi u Srbiji i Republici Srpskoj neće prestati da zajednički obilježavaju datume stradanja srpskog naroda.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here