Vučić i Si istakli značaj saradnje dvije zemlje

0
259

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kineski predsjednik Si Ðinping istakli su danas u Pekingu značaj saradnje dvije zemlje u okviru incijative “Jedan pojas, jedan put”.

Si je istakao značaj saradnje dvije zemlje u okolnostima, kako je rekao, dubokih i složenih promjena u svijetu, a predsjednik Vučić je konstatovao da Srbija već ubire mnoge plodove saradnje u okviru kineske Inicijative.

Predsjednik Kine Si Ðinping rekao je danas na početku sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u Domu naroda, u Pekingu, da se u svijetu danas dešavaju “duboke i složene promjene” i da je, u tom svjetlu, saradnja Srbije i Kine veoma važna.

Ðinping je istakao da su odnosi između dvije zemlje veoma jasni, poželio dobrodošlicu Vučiću i rekao:

“Vi ste nam dobar, iskren prijatelj, dobar partneri. Iskreno se zalažete sa dugoročno dobre odnose sa Kinom, dugoročno radite na unapređenju naših odnosa i naše saradnje i ja to zaista visoko cenim”, rekao je Ðinping.

Projekti se, primijetio je kineski lider, realizuju jedan po jedan.

On je podsjetio na prvi sastanak Inicijative Jedan pojas, jedan put, na kojem je započela najintenzivnija saradnja i ukazao na njen značaj u novim okolnostima:

“U svijetu se dešavaju duboke i složene promjene i u tom svjetlu, međunarodna saradanja je sve značajnija, a saradnja Kine i Srbije je veoma važna”, konstatovao je Si.

Kineski predsjednik je rekao da je spreman da i dalje podržava komunikaciju i razmjenu mišljenja sa predsjednikom Srbije i da se dalje radi na unapređuju odnosa.

Predsjednik Srbije je istakao da je počastvovan što je gost u Pekingu i naglasio da to predstavlja veliku radost i ogromnu nadu za narod Srbije.

Predsjednik Vučić je u susretu istakao da je veoma počastvovan, da mu je drago što je u Kini, a Sija je oslovio sa “prijatelju”.

Rekao je da dvije zemlje gaje prijateljske odnose i da Sija smatra prijateljem.

Srbija izuzetno cijeni ekonomske odnose sa Kinom.

“Predsedniče Si, od vas sam naučio prošle godine, i vi ste to rekli na Samitu “Jedan pojas – jedan put”, da ta ideja ne donosi samo plodove radosti i sreće kineskom narodu već i svim drugim harodima, koji se nalaze na tom putu. Srbija je najbolji primer za to, jer Srbija ubira mnoge plodove vaše predivne i izvanredne ideje “Jedan pojas – jedan put”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je uoči susreta sa Sijem ocenio, na tviteru, da je današnji dan važan za Srbiju, kao i da je ova poseta šansa za ubrzani napredak naše zemlje.

(Tanjug)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here