Vučić na inauguraciji kod Putina, SAD i EU ljute

0
996

Predsjednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, najvjerovatnije će pozvati na svoju inauguraciju srpskog kolegu Aleksandra Vučića, iako za tu svečanu priliku uglavnom prima državnike iz neposrednog okruženja, saznaju “Novosti”.

Velika svečanost u Kremlju povodom stupanja na dužnost neprikosnovenog lidera Rusije zakazana je za 7. maj, a izvori portala novosti.rs tvrde da će na ceremoniju biti pozvan i prvi čovjek Srbije.

Bez obzira na to što bi ovaj poziv nesumnjivo bio velika čast za Srbiju i Vučića lično, svakako bi se iz zapadnih centara moći na to gledalo kroz duple ideološke naočare.

Pojavljivanje Vučića unutar drevne moskovske tvrđave usred rasplamsalog rata sankcijama koji SAD i EU vode protiv Rusa, kao i novog zaoštravanja u Siriji, ne bi ostalo izvan konteksta obnovljene hladnoratovske borbe.

Tačnije, eventualni odlazak srpskog predsjednika na svečanost sigurno ne bi prijao zapadnim centrima moći, koji i njega i našu stranu već nedeljama dave nepristojnom ponudom da formalno ili neformalno prizna lažnu državu Kosovo.

Predsjednik Vučić poručio je juče da se nada da neće doći do toga da SAD, kako predsjednik Tramp najavljuje, kažnjavaju zemlje, uključujući i Srbiju, koje nisu uvele sankcije Rusiji:

“Bilo bi loše ako će Amerika da nas kažnjava zato što imamo pravo da postojimo i pravo na svoj stav”,rekao je Vučić.

On je podsjetio da su Amerikanci prigovarali Srbiji što kupuju oružje od Rusa, ali i da Srbija i od SAD traži oružje.

“Samo vi donesite odluku želite li to, takođe, da nam prodate. Mi sa Rusima tu vrstu problema nemamo. Prosto da nas kažnjavate zato što mi nismo uveli sankcije Rusiji… Slušajte, 10 zemalja EU nije povuklo diplomate posle slučaja ‘Skripalj’. Ali, da dalje o tome ne govorim”, primijetio je Vučić.

Radar EU

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za “Novosti” da je siguran da će Vučić dobiti poziv od Putina da ode na inauguraciju i da treba da bude u Moskvi tog 7. maja:

“Zapad je takav da ne ceni nikoga ko nema geopolitičku alternativu, pa bi za nas bilo dobro da predsednik bude tog dana na ceremoniji, da se Zapad podseti da alternativa za Srbiju postoji. EU i Zapad će uvek markirati takav potez Beograda kao negativnu stvar, kao što je za njih negativno i nabavljanje naoružanja i neke druge posete, ali to nije razlog da se poziv Putina ne ispoštuje. Ukoliko se Vučić bude našao među gostima u Rusiji, to sigurno neće promaći radaru EU koji “presreće” svaku komunikaciju na relaciji Beograd – Moskva. Podsetimo, u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije ka EU u novembru 2016. godine bilo je notirano da su “kontakti na visokom nivou sa Rusijom nastavljeni bilateralnim posetama, kao i da su četiri srpske političke partije, a među njima i SNS, potpisale deklaraciju o saradnji sa Jedinstvenom Rusijom”.

Kada je 2012. Putin preuzimao predsjedničku dužnost od Medvedeva, svečanosti je prisustvovalo oko 3.000 gostiju, a reditelj Emir Kusturica stajao je u prvom redu kraj crvenog tepiha kojim je Putin prošao odmah poslije polaganja zakletve.

Putin je i u prvom mandatu 2000. na dužnost stupio 7. maja. Na dosadašnje inauguracije, on, kao ni Dmitrij Medvedev, nikada nije pozivao strane državnike.

Topovske salve

Svečana inauguracija biće u Andrejevskoj dvorani u Kremlju. Vojnici predsjedničkog puka u nju će unijeti simbole predsjedničke vlasti: zastavu, predsjednički znak, a zatim slijedi svečani marš i ulazak novoizabranog šefa države. Njega će dočekati predsjednik Ustavnog suda Valerij Zorin i predsjednici Dume i Savjeta federacija – dva doma ruskog parlamenta – Vjačeslav Volodin i Valentina Matvijenko.

Zakletva koju čita predsjednik dok desnom rukom drži Ustav, a lijevom predsjednički znak, ima samo 33 riječi. Ceremonija se završava kratkim govorom, a zatim će topovske salve označiti da je u Kremlju počeo šestogodišnji predsjednički mandat.

(Nezavisne novine)

PODIJELI