Vučić: Ne pada mi na pamet da Srbija ratuje

0
228
Novi Sad, 16. marta 2022 - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic obisao fabriku kompanije BMTS Technology. FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC/bs

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je na TV Prva o trenutnoj situaciji u Ukrajini rekavši da ne bi bilo fer da govori ko je sve tražio da “uvedemo sankcije Rusiji”.

“Sa austrijskim kancelarom sam razgovarao o drugim temama. Suština je u tome da je Srbija u veoma teškoj poziciji, Nije tu samo politika, već i ekonomija, Tu vrstu zabrinutosti ne mogu da sakrijem i da hoću”, izjavio je predsjednik i dodao da se drugim problemima uopšte ne bavi.

“Tolika je naša opsjednutost time da sačuvamo zemlju. Ova posljednja odluka OEBSA za nas je posebno teška jer se tiče uvoza nafte, ali se ne tiče samo toga. Tiče se i mogućeg uvoza hemikalija koje su nam potrebne za rafinerije”, jasan je bio Vučić.

Predsjednik Srbije u daljem izlaganju osvrnuo se na 2013. godinu.

“O tim noćima mogao bih roman da napišem. Tražili su da albanski policajci budu na sjeveru KiM dvotrećinski i da se saglasimo da Kosovo uđe u UN”, rekao je on i naglasio da je gotovo sam donio drugačiju odluku.

“Tada smo to odbili i tada su krenuli veliki pritisci ali su na kraju prihvatili da Briselski sporazum bude bez obje norme. Tada sam procijenio da to možemo da izguramo. Uz sve njihove prijetnje bila je to moja racionalna procjena da to možemo”, naveo je on.

Dodao je i da je danas situacija drugačija, prenosi “B92“.

“Danas su stvari mnogo teže nego tada. Danas, kada govorite o sukobu na prostoru ex YU, mi uvijek nađemo krivca u nekom drugom. A ja mislim da je u ratnom sukobu potrebno dvoje. I ja kažem da Milošević nije kriv, ali je njegova obaveza bila da izračuna posljedice. Isto bih to rekao i Putinu i Zelenskom. Vaše je da primite tu krivicu na sebe – da budu izdajnici, izgube izbore ali da sačuvaju zemlju”.

Upitao je “da li neko u Ukrajini računa da će neko da se umiješa, a na kraju će da potpiše isti sporazum koji bi i sada potpisali”.

“Samo će zemlja biti mnogo više razrušena. Hoćete li vi prekid rata ili pobjedu – to je pitanje za obje strane. Plašim se da svi čekaju pobjedu. I ako je tako, ja večeras mogu da vam kažem da će biti samo lošije i da će dani, nedjelje i mjeseci ispred nas biti samo gori”, jasan je bio Vučić.

Posebno je naglasio da “smo protiv toga da li volimo Ruse ili Evropljane jer moramo da se bavimo svojim teškoćama”.

“To je važnije nego da budemo ideološki na jednoj ili drugoj strani. U posljednjih deset godina Rusi su uvijek bili na strani Srbije i dovodite nas do toga da izgubimo jedinog saveznika kog smo imali u Savjetu bezbjednosti”, rekao je on i ponovio da je “Rusija jedina uvijek bila uz nas”.

“Ne smijete takve stvari da zaboravljate”, dodao je.

Na optužbe da je obećao Zapadu da će uvesti sankcije Rusiji nakon izbora, Vučić je odgovorio da je “jedino što je rekao – garantujemo mir što se tiče Srbije”.

“Ni na koji način nećemo podržavati secesiju nigdje u regionu. Čuvaćemo granice, hoćemo da Srbija ide naprijed. Imate moju riječ, a onda sam dodao da za tako nešto nisam spreman za pružim garancije (uvođenje sankcija Rusiji). Moj je posao da štititm interese naroda”, rekao je.

Naglasio je da ljudi ne razumiju šta se trenutno zbiva i da on ovo nikada nije doživio.

“Ne znam šta sutra nosi i imamo najtežu situaciju u svijetu od 1945. Ovo je dječija igra šta će biti kad padne Marijupolj”.

Predsjednik Vučić prokomentarisao je i izjave Mila Đukanovića o Srbiji i “velikosrpstvu”, ali i Bugajskog koji je istakao da “Srbiji treba drugi majdan”.

“Važne su dvije stvari. Prva je Ne mogu da govorim sve što znam i mislim jer sam i dalje predsjednik Srbije, odlazeći. Dvije su stvari važne. Prvo, hajde da analiziramo ono što je rekao Bugajski. Je l lijepo žive oni kod kojih je bio prvi majdan? Još jedanput biste da ovu zemlju unesrećite…Drugo, zašto su svi to dočekali kao svoju priliku? Zato što pripadaju zapadnom svijetu i oni su uvjereni u apsolutni poraz njihovih saveznika”.

Izjavio je da Kina čeka kongres Komunističke partije na kom se očekuje da Si bude izabran za doživotnog lidera.

“Kina će biti oprezna i neće ići uz američku matricu. Ne vjerujem da će Si to raditi”.

Onda se osvrnuo i na region.

“Zašto se ovo zbiva u regionu? i Đukanović, i Kurti, i Komšić. To što je Komšić izgovorio u Briselu i niko mu odavdje nije odgovorio jer ne želimo da ulazimo u sukobe. Nisam riječ rekao ni na intervju Mila Đukanovića”, naveo je predsjednik i dodao da “ne zna ni o čemu bi razgovarao sa njim, jer nemaju ista interesovanja”.

“Oni to rade danas jer su sigurni da mogu Srbiji da naštete”, kaže Vučić.

Istakao je da ne postoje vrijednosti, principi i moral.

“Problem je što mi moramo da se ponašamo tako da sačuvamo glave ljudima i mi smo stiješnjeni između toga da ne postoje moral, vrijednosti i principi, a s druge strane da poštujemo pravo jačeg. Treća stvar je kako da preživimo”, rekao je on i dodao da ne zna da li ćemo sve izdržati jer se ne zna šta će biti sutra.

Posebno je naglasio da ne bi dozvolio da napadnu Srbiju.

“Nikada to ne bih dozvolio”.

Prema njegovim riječima, “Srbija i Ukrajina jedino mogu da kažu da poštuju međunarodno javno pravo”.

“Niko drugi to ne može da kaže”, kaže on.

“Srbiji se dogodilo i mnogo toga goreg nego što se trenutno dešava Ukrajini. Zato sad treba drugačije da se ponašamo”, rekao je Vučić.

Vučić se osvrnuo na pismo koje je dobio iz OEBSA i rekao da je razgovarao sa Ursulom fon der Lejen i Mišelom.

“Možete li da razumete gnjev nekog iz Srbije kada čuje da je njima dozvoljeno da trguju sa Rusima sa naftom i gasom ali da Srbiji nije dozvoljeno”, upitao je predsjednik i dodao da strane službe rade na tome da da prijavljuje let Er Srbije.

“On će nam, ako se ovo nastavi, biti veći trošak nego što se na njemu zaradi”, naveo je Vučić.

Ponovio je da iako Srbija ima najjaču vojsku u bivšoj Jugoslaviji, ona je neće agresivno koristiti protiv susjednih zemalja.

“Mir je od presudnog značaja za Srbiju. Našu zemlju ćemo čuvati i sačuvati. Ne pada mi na pamet da Srbija ratuje, hoću da 15 godina Srbija bude u miru i ekonomski jača”, poručio je Vučić.

Naš mali brod je na putu ka EU. Kad oluje krenu da tuku, da ne ostanemo bez broda, posade i porodica posade. Da pokušamo da se borimo i razumijemo situaciju u kojoj se nalazimo. Mir je za nas veoma važan”, zaključio je predsjednik Vučić gostujući u “Prvoj temi” na TV Prva.

PODIJELI