Vučić o Kosmetu: Obje strane “malo da popuste”

0
541

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je svijet podijeljen o pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, ali da prištinski lider Hašim Tači i Albanci misle da južna srpska pokrajina pripada samo kosovskim Albancima.

Vučić je na panelu “Dijalog Beograd-Priština – ulaženje u srž”, održanom u okviru Međunarodne konferencije “Globsek” u Bratislavi, rekao da se do rješenja kosovskog pitanja može doći samo kompromisom i da ono mora biti takvo da obje strane “malo popuste”.

– Ne može biti da Srbi bezuslovno moraju da priznaju nezavisnost. To se neće dogoditi. To znači da moramo mi da nađemo rješenje. Nadam se da će u budućnosti biti nekih hrabrih ljudi ne samo u Beogradu, već i Prištini da prihvate rješenja koja će biti kompromis, a ne koja će samo njima odgovarati – kaže Vučić.

On je naveo da srpske vlasti čine sve da bi bio postignut dogovor sa Prištinom, ali da, nažalost, do sada u tome nije bilo uspjeha, a i sadašnja situacija nije najbolja, prenijeli su beogradski mediji.

– Ako pitate kakve su nam mogućnosti za rješenje, ja sam prilično pesimističan, ali to ne znači da neću dati sve od sebe kao i svi drugi da održimo mir, stabilnost, a u isto vrijeme pokušamo da nađemo moguća rješenja – podvukao je on.

Vučić je rekao da Beograd i Priština različito gledaju na teritoriju Kosova, te da Albanci misle da je samo njihovo, ali da, prema Ustavu Srbije, cjelokupna teritorija južne pokrajine pripada isključivo Srbiji.

Vučić je na skupu, na kojem je učestvovao i predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači, naglasio da je mir potreban, ali i da su neke od opcija koja je Srbija bila rada da predloži naišle, ne samo na odbijanje u međunarodnoj zajednici, već i u samoj Srbiji.

Predsjednik Srbije je učesnicima panela u Bratislavi pojasnio kakvu Srbija štetu trpi zbog prištinskih taksi na srpsku robu, koje su potpuno suprotne sporazumu CEFTA koje su zapadnobalkanske države potpisale još 2006. godine.

– Tači je rekao da su takse uvedene protiv Srbije zbog našeg agresivnog ponašanja, a mi smo radili samo naš posao, a to je da se borimo protiv članstva Kosova u Unesko i Interpolu. Ništa agresivno nismo uradili što bi ugrozili albanski narod. Nismo ništa učinili da im naudimo. Јedino pitanje je da se ne slažemo o pitanju statusa, i prema njihovom mišljenju to je agresivno srpsko ponašanje – rekao je on.

Vučić je upitao koliko će Prištini biti potrebno, kada budu ukinute takse da ponovo razgovara, pošto je Beograd spreman da to učini odmah po ukidanju taksi, te dodao da je neophodno da i Priština pravi ustupke.

On je negirao tvrdnje Tačija da se u Briselskom sporazumu nalazi odredba da Srbija neće da blokira samoproglašeno Kosovo na putu ka članstvo u međunarodnim organizacijama i dodao da je to nešto što se nalazilo u nacrtu, ali ne i u finalnom dokumentu.

Vučić je naveo da u finalnom dokumentu piše da obje strane neće jedna drugu blokirati na evropskom putu, pa se to tiče samo puta ka EU, ali ne i Unesko i Interpol.

PODIJELI