Vučić o Milanovićevim izjavama o Jasenovcu: Pitam se da li sam dobro čuo

0
201

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je najbolji odgovor na izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o Jasenovcu rad na otkrivanju istine svijetu i poštovanje sopstvenih žrtava.

Komentarišući Milanovićevu ocjenu da je genocid učinjen, prije svega, prema Jevrejima, a kasnije prema Srbima i to isključivo onim iz Potkozarja, Vučić je rekao da se i sam pitao da li je dobro čuo, pa je nekoliko puta pogledao tu izjavu.

“To govori koliko je važno da negujemo kulturu sećanja, da imamo filmove o Jasenovcu, da to unesemo u naše udžbenike, da napravimo veliki memorijalni komleks u Gradini na teritoriji Republike Srpske i da svako naše dete koje ide na ekskurziju mora da poseti Gradinu i nauči šta se tamo dogodilo”, rekao je Vučić za RTS.

On je istakao da se čini da je sramota reći da su najveće žrtve u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) bili Srbi, iako se zna o Jasenovcu o kome piše i u Memorijalnom centru Jad Vašem.

“Mislim da je naš najbolji odgovor neuzvraćanje uvreda Milanoviću i Hrvatskoj, već upravo rad na tome da otkrivamo istinu, da svetu saopštavamo istinu, ali, pre svega, da našem narodu i našoj deci jasno stavimo do znanja da moramo da čuvamo naše žrtve i da moramo da pokazujemo poštovanje prema njima”, rekao je Vučić.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da se u logoru Jasenovac u Drugom svjetskom ratu dogodio genocid, ali, prije svega, prema Jevrejima, a kasnije prema Srbima isključivo iz Potkozarja, kao i da su Srbi tretirani kao neprijatelji jer su “pružali otpor”.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here