Vučić položio vijenac u Spomen parku u Sremskoj Mitrovici

0
314

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić položio je vijenac u Spomen parku Sremska Mitrovica povodom Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u ovom koncentracionom logoru i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Vučić je rekao danas u Sremskoj Mitrovici da je tokom ofanzive ustaških snaga u koordinaciji sa Nijemcima 1942. godine izvršena akcija hapšenja stanovnika po Fruškoj Gori i Sremu.

“Oni su potom maltretirani i odvedeni na srpsko pravoslavno groblje gde su streljani, od noći 30. na 31. avgust, do 11. septembra. Ta zverska ubistva zabeležena su filmskom kamerom. U toj, prvoj noći, među 130 ubijenih bio je i slavni slikar Sava Šumanović”, naveo je Vučić.

Predsjednik Srbije prethodno je položio vijenac u Spomen parku Sremska Mitrovica povodom Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u ovom koncentracionom logoru i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Na spomeniku na tri kamene ploče u Sremskoj Mitrovici urezan je tekst: “Ovde su Nemci i ustaše od 1941. do 1944. godine ubili 7.950 ljudi i žena. Ovde su izmučene ljude i žene po kiši i snegu, gole i bose, bajonetima terali da sami sebima iskopaju rake. Ovde su nad rakama ranjene krečom polivali i žive zakopavali. Ovde su mučenici u smrti čekali spas, ovde su nad rakama pred bajonetima i mitraljezima pevajući ginuli ljudi. Bili su patrioti, rodoljubi, borci, bili su ljudi. Bili su i jesu sloboda, bratstvo naroda i naše dostojanstvo”.

U Donjoj Gradini u Republici Srpskoj i u Sremskoj Mitrovici u Srbiji danas se obilježava 75 godina od proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac i Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u ovom koncentracionom logoru i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Obilježavanju u Donjoj Gradini prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu, a od 1941. do 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najviše Srba, Jevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada djece u logoru Jastrebarsko.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac.

U Memorijalnom kompleksu Jasenovac, koji danas pripada Hrvatskoj, kao žrtve su navedeni samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih.

Među stradalima za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac bilo je više od 20.000 djece.

Svjesni da gube rat, ustaše su likvidaciju logora Jasenovac započele 8. aprila 1945. godine.

Dan prije proboja, 21. aprila, ustaše su zatvorile ženski logor u Košutarici.

Jasenovac su probojem zapečatili iznemogli logoraši koji su u pitomo mjesto na obali Save dovedeni samo sa jednim ciljem da budu ubijeni na najzvjerskiji način.

Preživjeli logoraši sjećaju se da je u koloni, koja je pored jasenovačkih žica i zidina prolazila prema Donjoj Gradini bilo oko 900 žena, a među njima 60 djece.

/Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here