Vučić razgovarao sa Merkelovom o regionu i migrantskoj krizi

0
379

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel o situaciji u regionu i migrantskoj krizi. Vučić i Merkelova razgovarali su i o nastavku dijaloga Beograda i Prištine i saglasili se da je očuvanje mira i postizanje kompromisnog rješenja od ključnog značaja za obje strane.

Predsjednik Vučić je rekao kancelarki Merkel da smatra da su Regionalna ekonomska zona i izgradnja auto puta Niš – Priština od velikog značaja za Zapadni Balkan i zamolio je da svojim autoritetom i ugledom ubrza realizaciju tih projekata, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsjednika Srbije.

Vučić je posebno izdvojio Regionalnu ekonomsku zonu kao projekat od ključnog značaja za budućnost Srbije i cijelog regiona, jer bi na taj način privukli više investicija i ubrzali protok ljudi, robe, kapitala i usluga.

Dvoje sagovornika su o regionalnoj saradnji razgovarali uoči Samita Berlinskog procesa u Londonu, kako bi sagledali moguće rezultate Samita i njihovu primjenu na Zapadnom Balkanu u cilju unapređenja saradnje u regionu.

Predsjednik Vučić zahvalio je kancelarki Merkel što je svojom inicijativom za pokretanje Berlinskog procesa značajno doprinijela miru i stabilnosti Zapadnog Balkana.

Predsjednik i kancelarka razgovarali su i o nastavku dijaloga Beograda i Prištine i saglasili se da je razgovor neophodan i da je očuvanje mira i postizanje kompromisnog rješenja od ključnog značaja za obje strane.

Vučić i kancelarka razgovarali su i o migrantskoj krizi, kao i o mjerama koje je Srbija preduzimala i preduzima, kako bi nastavila svoju odgovornu politiku prema tom pitanju.

(RTS)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here