Vučić: SPC jedina kanonski priznata u Crnoj Gori

0
253

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom donošenja zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori da nema pravo da se direktno miješa u nešto što se događa u drugoj zemlji, naglasivši da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) jedina kanonski priznata crkva u toj državi.

Vučić je naveo da je na najbolji mogući i ljudski način prišao predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i iznio mu svoje brige povodom tog zakona, naglasivši da Đukanović to posmatra drugačije.

“Naš pogled na zakon je drugačiji, ali to se dešava u zemlji u kojoj je on predsednik”, rekao je Vučić novinarima u Vrdniku, prenose beogradski mediji.

Predsjednik Srbije je istakao da mora da vodi računa o tome da poštuje prava druge države, ali, s druge strane, i da pokaže uvijek brigu prema opstanku srpskog naroda i SPC.

Vučić je ukazao da su neki namjerno željeli da pogrešno protumače izjavu kojom je iznio viđenja tog pitanja iz dva ugla.

“Govorio sam da su Dedeić i ‘Crnogorska pravoslavna crkva’ kao nevladina organizacija formirani pre 2006. godine i da je jasno da je jedina kanonski priznata SPC. Pokušavali su to da zloupotrebe”, upozorio je Vučić.

On je u tom kontekstu naveo da neće da odgovara vladiki crnogorsko-primorskom Amfilohiju jer, kako je rekao, ne želi dodatno da dijeli srpski narod u Crnoj Gori.

“Mogao bih, međutim, štošta da kažem o rezultatima u Crnoj Gori i na Kosmetu i o mitropolitu Amfilohiju i onima koje je on podržavao. Za vreme onih koje vladika Amfilohije hvali počinjen je pogrom na Kosmetu nad srpskim narodom. Pod njima je proglašena nezavisnost lažne države Kosovo”, ukazao je Vučić.

On je naveo da je sa druge strane današnja politika Beograda dovela do toga da je 17 zemalja povuklo priznanje Kosmeta i da današnji Beograd vodi politiku poštovanja prema Crnoj Gori, dok je ona ranije “odvela Crnu Goru”.

“Uvredama na uvrede da odgovaram neću”, rekao je predsjednik Srbije povodom izjave vladike Amfilohija da je “Vučić govoreći o ‘Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi’ pokazao da je neznalica”.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here