Vučić: Srbija da ne bude među onima koje Tramp šalje u pakao

0
738

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u New Yorku da je situacija u svijetu veoma komplikovana i da Srbija mora da učini sve da “nikada ne bude na spisku zemalja koje je danas u pakao slao američki predsjednik” Donald Trump.

Vučić je poslije Trumpovog govora u Ujedinjenim nacijama rekao da je za Srbiju bolje da bude “izvan svakog radara”, kako bi sačuvala “svoju i budućnost svoje djece”, objavila je televizija Pink.

“Naše je da uradimo sve da nikada ne budemo na spisku zemlja koje je danas u pakao slao američki predsjednik, da vodimo pamentnu politiku i sačuvamo svoju zemlju i narod”, naveo je Vučić.

Trump je u UN-u izjavio da su “otpadnički režimi” prijetnja svijetu i kao takve je označio Sjevernu Koreju i Iran, rekavši da će SAD “potpuno uništiti Sjevernu Koreju ako budu primorane da brane sebe i svoje saveznike”, a osudio je i vladu zaraćene Sirije i dodao da neki dijelovi svijeta zahvaćeni nasiljem “idu u pakao”.

Predsjednik Srbije je kazao da je danas čuo i “nekoliko dobrih i nekoliko iznenađujućih poruka” i dodao da će Trumpov 45-minutni govor srbijansko rukovodstvo detaljno analizirati.

“Danima i sedmicama ćemo raditi na analizi tog govora. Tih 45 minuta (govora Trumpa) analizirat ćemo 45 dana da bismo izvukli pouke i procijenili šta je to što je najbolje za našu zemlju u narednom periodu”, naveo je Vučić.

Iznio je da je “pažljivo slušao” govor Trumpa i da o tome “porazgovarao i sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom” i dodao da je primijetio “veliku podijeljenost u sali UN” povodom govora američkog predsjednika.

Vučić je rekao da mu izgleda da postoje određene paralele sa stanjem pred Prvi svjetski rat i s nekim drugim historijskim prilikama.

“Mislim da je svijet danas u veoma opasnoj situaciji. Mnogo se teških riječi danas moglo čuti. Ostaje da se vidi šta će na to reći predstavnici Irana, Venecuele, Sjeverne Koreje, ali i Kine i drugih zemalja”, rekao je Vučić.

(Tanjug)

PODIJELI