Vučić: Svako ko misli da su izjave Izetbegovića nevažne riječi – griješi

0
548

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da griješi svako onaj ko misli da je izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sadržavala “nevažne i usputne riječi”.

Vučić je ponovio da je izjava Izetbegovića “veoma složena sa dalekosežnim posledicama”. On je odbacio navode da je lično burno reagovao na tu izjavu, kao i navode o krivici Srbije za polemiku koja se povela oko toga.

“Ceo intervju sadrži mnogo značajnih elementa – od odnosa bošnjačkog člana Predsedništva prema Sandžaku, do toga koja su to sredstva kojima će se štititi teritorijali integritet BiH, dakle ratna vojna sredstva, a sa druge strane se izražava lična želja da deo teritorije Srbije pripada nekom drugom”, naveo je Vučić.

On je novinarima u Briselu rekao da je i dalje za to da se ta izjava analizira, te da zvaničnici u Srbiji nisu reagovali ni jednom teškom riječju.

Vučić je naveo da postoji matrica u kojoj je potreba nekih u Srbiji da uvijek okrive srpsku stranu, kao što u dijelu međunarodne zajednice postoji matrica da se uvijek sve strane pozivaju na smirivanje, jer neće da kažu ko je krivac.

“Ne nalazim da smo bilo šta krivi, niti bilo čime doprineli”, rekao je Vučić i dodao da zvaničnici Srbije još nisu reagovali na ove izjave, već da su samo ponovili ono što su čuli u intervjuu.

“Niste čuli ni moju osudu, ni ocenu, ni kvalifikaciju”, istakao je Vučić.

On je rekao da Izetbegović nikada do sada pred srpskim zvaničnicima nije govorio o svojoj nadi da će Kosovo i Metohija biti priznato, tvrdnji da je trebalo da bude priznato, niti je ikada pominjao unutrašnje odnose u Srbiji.

Vučić je istakao da ne postoji “Dejtonski sporazum za Srbiju”, već da se taj sporazum tiče BiH, te da Srbija ima određena “prava i garancije” i iz tog ugla može da govori o BiH, kao i Hrvatska – iz ugla garanta sprovođenja Dejtonskog sporazuma.

“A, na osnovu kog sporazuma vi govorite o Sandžaku? Na osnovu čega govorite o ratnoj opciji ukoliko neko krene u narušavanje vašeg teritorijalnog integriteta, a sa lakoćom se govori o rušenju srpskog teritorijalog integriteta?”, upitao je Vučić.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here