Vučić: Traži se uvoz nafte iz trećih zemalja

0
232

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Vlada Srbije donijeti odluku o izuzimanju carina na uvoz nafte iz trećih zemalja, kako bi se osigurala puna snabdjevenost tržišta.

On je naveo da Naftna industrija Srbije (NIS) traži uvoz iz trećih zemalja zbog mogućnosti zabrane uvoza svih energenata sa teritorije Rusije.

Vučić je najavio da će se država odreći dijela akcize na gorivo da bi mogla da se stabilizuje cijena i da se ne bi išlo u inflaciju.

“Država plaća 20 odsto od ukupne akcize i toga se odriče”, rekao je Vučić za Televiziju B92 i dodao da bi time cijena evrodizela bila 181 dinara, što bi bilo za samo dva dinara veća nego sada.

On je naveo da će biti donesena odluka i o subvencionisanju poljoprivrednika da cijena goriva na NIS-ovim pumpama za njih ostane ista najmanje narednih mjesec i po, a za sve druge biće minimalno povećanje.

Vučić je rekao da Srbija ima najnižu cijenu struje u regionu i da u ovom trenutku neće biti njenog povećanja.

“Država sve drži pod kontrolom”, naglasio je Vučić i dodao da je gubitak države preko 35 miliona evra, kada se uzmu u obzir subvencije i pomoć u vezi sa cijenama nafte i naftnih derivate.

PODIJELI