Vučić za Božić ide na Hilandar

0
324

Badnji dan i Božić predsednik Aleksandar Vučić provešće na Hilandaru, što će biti prva zvanična posjeta jednog predsjednika Srbije srpskom manastiru na Svetoj Gori, u protekle dvije decenije, pišu “Novosti”.

Kako navode, Vučić će prisustvovati večeri na Badnje veče, a u dva ujutru i svečanoj službi.

Takode, dodaje list u onlajn izdanju, planirano je da prisustvuje božićnoj liturgiji i da se pokloni svim svetinjama čuvene hilandarske riznice, poput Bogorodice Trojeručice i Bogorodice Mlekopitateljnice.

“Novosti” prenose da je predviđen i razgovor sa igumanom carske lavre Metodijem koji će, kako navode, upoznati predsjednika Srbije sa životom monaha, ali i sa dinamikom radova na obnovi svetinje koja je stradala u velikom požaru 2004. godine.

Vatrom je tada zahvaćeno osam građevinskih cjelina, dok su trpezarija Svetog kralja Milutina iz 14. veka i paraklis Svetih arhanđela pretrpili oštećenja. Požar je zahvatio polovinu manastirskog kompleksa.

Prema neimenovanim izvorima lista, Vučić je voljan da naloži još veća ulaganja u restauraciju Hilandara, kako bi se radovi što pre priveli kraju.

Takođe, kako dodaju “Novosti”, Vučić nije tražio nikakav poseban tretman u odnosu na druge vjernike koji dolaze na Svetu Goru.

Nekadašnji predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je za svog mandata boravio više puta na Hilandaru, ali su to bile privatne posete, dok je zadužbinu Svetog Save i Svetog Simeona Mirotočivog Vojislav Koštunica pohodio kao premijer 2006. godine.

/Tanjug/Nezavisne/

PODIJELI