Vujanović: Srpske crkve i manastiri biće crnogorski

0
273

Bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović rekao da će srpske crkve i manastiri biti u vlasništvi države i da je najbolje da srpske stranke uđu u vladu.

Vujanović je rekao da ne zna da li je gro imovine prepisan u vlasništvo Srpske pravoslavne crkve u vrijeme kad je on bio premijer.

– Јa mislim da svi ti upisi koji su vršeni na temelju nevaljane dokumentacije pravno nemaju nikavog značaja. To što je upisano u katastre, ako nije uz valjan dokaz, nema nikakve vrijednosti. Јa ne znam uopšte kako su se upisivali, nisam se bavio time – rekao je on, a prenosi Radio Antena M.

Vujanović je bio premijer od 1998. do 2002. godine, a na funkciji predsjednika bio je punih 15 godina (2003-2018). Na pitanje da li je njegova vlada na bilo koji način ohrabrila upisivanje, Vujanović ponavlja da se vlada time uopšte nije bavila te da je saznao iz medija da su rađene neke preknjižbe, ali ne zna na osnovu čega.

– U tom vremenu katastar nije bio dokaz svojine, vi ste imali katastarski list kao jedan od evidencijskih listova nekretnine, to nije imalo nikakav poseban značaj. Kasnije će tek katastar dobiti na svom značaju. Јa mislim da to sad nema nikakvog značaja. Kako je to katastarski evidentirano, nema nikakve vrijednosti – rekao je on.

Smatra da je važno što postoji mišljenje Venecijanske komisije povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i da je premijer Duško Marković mudro postupio kad je pozvao Mitropoliju da se uključi u doradu toga zakona.

– Nesumnjivo je da će sada svi manastiri i crkve biti državno vlasništvo i to nije izmisila Crna Gora. Tu se Venecijanska komisija naslonila na iskustva nekih zemalja, kao što je recimo Francuska. Ništa se tu ne mijenja. Nastavlja pravoslavna mitropolija i njeno sveštenstvo i mitropolit to da koriste i neće niko uzeti manastir i crkve, niti će koga useljavati. To će biti državna svojina, jer je ogroman dio tih manastira spomenik kulture… Ne vidim da je uopšte bilo potrebe da se stvara ovakva tenzija povodom toga – rekao je on.

Vujanović je rekao i da se očigledno pravi “velika graja” oko pozicije Srba u Crnoj Gori, koja se potpuno nerealno prikazuje.

– Nisu Srbi ničim ugroženi u Crnoj Gori, to je čista socijalna demagogija. Јa mislim da je najbolji model za pomirenje u Crnoj Gori da srpske stranke uđu u vladu – rekao je on.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here