Vukosavljević: Ako je Tesla Hrvat, onda je ban Јelačić srpski vojskovođa

0
384

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević rekao je da, ako je Nikola Tesla “hrvatski izumitelj”, kao što tvrde u Zarebu, onda je u ban Јelačić srpski vojskovođa hrvatskog porijekla, jer je rođen u Novom Sadu.

– Kada bih ja prihvatao logiku hrvatske koleginice, onda bih mogao da je zamolim da na svom centralnom trgu u Zagrebu, na spomeniku bana Јelačića, dodatno uklešu da je reč o srpskom vojskovođi, hrvatskog porekla. To je potpuno identična logika – rekao je Vukosavljević za Nedeljnik.

On je naveo da je ban Јelačić rođen u Petrovaradinu, to jest Novom Sadu, a da je Vlada Srbije nedavno obnovila njegovu rodnu kuću.

– U to vrijeme, to nije bio dio Srbije, sada jeste. Ako je Nikola Tesla ‘hrvatski izumitelj’, kao što tvrde, onda je i ban Јeličić, srpski vojskovođa hrvatskog porijekla – kaže Vukosavljević.

Da stvar bude još paradoksalnija, dodao je on, danas bi, recimo, Rusija mogla da kaže da je Emanuel Kant ruski naučnik, njemačkog porijekla, jer je cijeli svoj život proveo u Kenigzbergu, odnosno Kalinjingradu, koji pripada Ruskoj Federaciji.

– Ako ćemo već da idemo tom logikom, onda predlažem da se koriste isti aršini. Isto može da se kaže i da je vojvoda Momčilo Đujić, hrvatski vojskovođa, srpskog porijekla – naveo je srpski ministar kulture.

On naglašava da je Nikola Tesla nesumnjivo Srbin.

– U vrijeme njegovog rođenja, to je bila Austrijska carevina. Razumna stvar je reći da je Tesla zbog svoje genijalnosti i izrazitog doprinosa svjetskoj nauci zapravo građanin svijeta i da pripada svima u tom smislu. Ali, to važi i za Voltera, Dostojevskog, Getea, Ajnštajna, Stivena Hokinga – dodao je Vukosavaljević.

Prema njegovim riječima, veliki ljudi koji inspirišu svojim dostignućima mogu se smatrati građanima svijeta u jednom širem smislu.

– Ali, oni nisu došli sa Јupitera, već su rođeni negdje, imaju neku nacionalnost koja nije presudan faktor u njihovom identitetu. Ali, ako nije presudan faktor, zašto onda Hrvatska naziva Teslu `hrvatskim izumiteljem`? – rekao je Vukosavljević.

PODIJELI