Vulin: Elezova grupa sarađivala sa grupom bliskom “Kavčanima”

0
289

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je danas da je kriminalna grupa koju je predvodio jedan od najzloglasnijih kriminalaca Darko Elez sarađivala sa kriminalnom grupom iz Beograda bliskom “kavčanima”, odnosno jednim od crnogorskih kriminalnih klanova.

– Brojna njihova djela bila su povezana i on je stajao iza toga. Svi oni jako dobro sarađuju. Sarađuju u Republici Srpskoj, Srbiji, Crnoj Gori – rekao je Vulin za RTS.

On je naveo da je Elez, koji je vršio najteža krivična djela – ubistva, rekete, uhapšen u firmi koja je glasila na njegovu ženu, ali je bila suštinski u njegovom vlasništvu.

– Teško je reći da je Elez imao zaštitu policije, on je državljanin i Srbije i BiH – rekao je Vulin.

On je naglasio da je hapšenje Eleza prije dva dana u Batajnici kod Beograda dokaz da se policija odgovorno bori protiv organizovanog kriminala, te zahvalio tužilaštvu BiH i Republike Srpske za saradnju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je juče da je policija, postupajući prema nalogu Posebnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu, uhapsila lice čiji su inicijali D.E. /40/ i privela ga nadležnom sudu.

Ministar pravde u Savjetu ministara Јosip Grubeša rekao je Srni da je Ministarstvu pravde Srbije proslijeđen zahtjev za izručenje Darka Eleza, koji je uhapšen u Beogradu.

Iz Tužilaštva BiH ranije je saopšteno da se traži izručenje Eleza radi vođenja sudskog postupka u predmetu kodnog naziva “Lutka”, kao i zbog istrage teških krivičnih djela počinjenih na području Istočnog Sarajeva i BiH od 2017. do 2019. godine.

Protiv Eleza je potvrđena optužnica u predmetu “Lutka” koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih djela među kojima su ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena u periodu od 2005. do 2009. godine.

Ostim toga, Elez se potražuje i zbog istrage koju protiv njega vode Tužilaštvo BiH i MUP Republike Srpske, zajedno sa partenerskim institucijama u BiH i regionu, za teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima dva ubistva 2018. i 2019. godine, te planiranja i pokušaji ubistva na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine.

/SRNA/

PODIJELI