Vulin: Kome je Jasenovac radni logor – njemu je i Stepinac svetac

0
414
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručio je, komentarišući prisustvo hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović na promociji knjige o Alojziju Stepincu, da Stepinac može biti svetac samo onome kome je i Jasenovac radni logor.

On je rekao da želi da vjeruje “da je divljenje vikaru ustaške vojske neznanje, a ne namera”, prenose beogradski mediji.

Vulin je pozvao Kitarovićevu da pogleda izložbu “Dijanina deca” – o Dijani Budisavljević i srpskoj djeci koju je ona spasavala iz ustaških logora i poručio da će možda tada drugačije misliti o Stepincu kada bude vidjela kako je nadbiskup pokrštavao, kako je naveo, preteklu srpsku djecu iz Jasenovca i Gradiške, i nije ih pitao ko ih je odveo u logore, ni gdje su im roditelji.

Knjiga mostarsko-duvanjskog biskupa Ratka Perića “Nada koja ne postiđuje”, objavljena povodom 120 godina od rođenja i 20 godina od beatifikacije kontroverznog hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca, predstavljena je u Zagrebu u prisustvu Kitarovićeve i vrha katoličke crkve u toj zemlji.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić poručio je tom prilikom da je “Stepinac kao najsvjetliji lik Crkve u Hrvata postojano na zemlji branio Boga i čovjeka” i predstavlja “kompas za hrvatski narod”, dok je za nadbiskupa Puljića Stepinac “najljepša i najdraža hrvatska ruža, koja je svjedočila, pisala i govorila” i “duhovni knez Hrvata u 20. vijeku zbog koje je hrvatski narod mogao da uskrsne”.

PODIJELI