Vulin: Putin jasno rekao da će podržati svako rješenje koje postigne Srbija

0
433

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je ruski predsjednik Vladimir Putin uputio veoma jasnu, diplomatsku i političku poruku da Rusija podržava svako rješenje u vezi sa Kosovom i Metohijom koje Srbija postigne.

“Dakle, ono što odgovara Srbiji, odgovaraće i Rusiji. To je od velikog značaja za nas, da imamo podršku tako velike zemlje i njenog lidera”, rekao je Vulin za Radio Beograd.

Putin je, kaže Vulin, u toj poruci rekao da je Rezolucija 1244 i dalje na snazi i da, ukoliko neko misli da se može bez te rezolucije rješavati pitanje Kosmeta, taj to radi na silu.

On podsjeća da u Rezoluciji 1244 ima dijelova koji su pozitivni za Srbiju, ali i onih koji su teški.

Vulin je istakao da Evropa vodi politiku dvostrukih standarda, što dokazuje i primjer uvođenja taksi iz Prištine, na šta je Evropa prvo ćutala, a potom “stidljivo reagovala”.

On kaže da EU ima mogućnosti da reaguje na ozbiljniji način i kaže Prištini da sa ovakvim ponašanjem evropska perspektiva ne postoji.

Vulin primjećuje i da cijela Evropa ćuti dok se pravi velika Albanija i dodaje da je “igranje sa tim” jako opasno.

Kada je riječ o vojsci Kosova, Vulin smatra da nije pitanje čija je vojska jača, već je sporna namjera – pokazivanje da se spremaju za nekakav sukob koji Srbija ne želi.

“Srbi ne treba nikad i ni na koji način da pristanu na ucene i postanu deo te formacije, jer svako ko uđe u tu formaciju mora da zna da će jednog dana biti upotrebljen protiv svoje braće, svojih komšija, svojih sunarodnika, ni protiv drugog”, upozorava Vulin.

Odgovarajući na pitanje o vraćanju vojnog roka, Vulin ističe da je to vrlo kompleksna stvar i da treba detaljno procijeniti koji su pozitivni, a koji negativni efekti.

PODIJELI