Vulin: Srbija se neće priključivati nikakvim sankcijama i blokadama na Drini

0
228

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin naglasio je da se Srbija neće priključivati nikakvim sankcijama i blokadama na Drini između Srba, te odbacio priče o ratu u BiH, ističući da cijela Srbija i cijela Republika Srpska rade sve da ne bude nikakvih sukoba.

“Ma kakav rat! Ako se Srbi budu pitali rata neće biti narednih hiljadu godina. Mi sve što radimo, radimo da rata ne bude”, rekao je Vulin za TV “Hepi”, komentarišući prijetnje pojedinih zapadnih političara o dovođenju vojske u BiH i sankcijama srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Vulin je podsjetio na riječi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se Srbija neće priključiti nikakvim sankcijama i blokadama i da se granica između Srba na Drini neće uspostaviti.

“Nije stvar u Dodiku, nego se radi o Republici Srpskoj. Republika Srpska je neupitna, Republici Srpskoj se ne mogu uvoditi sankcije, tamo živi skoro milion Srba. To se mora poštovati i čuvati”, naglasio je Vulin.

On je rekao da se sada vidi šta znači imati za predsjednika čovjeka kakav je Vučić, koji je slobodan čovjek i političar i državnik, lider i koji odluke donosi u skladu sa interesima svog naroda.

“Ima li ijednog Srbina, pravog Srbina, a ne slučajnog Srbina, koji bi se obradovao blokadi na Drini. Ima li ijednog Srbina koji bi se obradovao da Srbija učestuvje u sanckijama prema Republici Srpskoj? Nema. Samo `slučajni` Srbi mogu tome da se obraduju”, naglasio je Vulin.

Ali, dodao je Vulin, to ima svoju cijenu, kada velikim centrima moći kažete – ja ću ostati uz svoj narod, a to može da kaže Aleksandar Vučić.

“Imali smo puno predsednika, ali kažite koji od njih bi odbio zahtev Nemačke ili neke druge velike sile da uvede sankcije Republici Srpskoj”, rekao je Vulin.

Vulin je ocijenio da se bezbjednosna situacija u regionu komplikuje, ali ne zbog Srbije, koja, kada je riječ o BiH, striktno poštuje Dejtonski sporazum, koji kaže da BiH čine dva eniteta i tri konstitutivna naroda.

“I tu nema šta ni da se oduzme, niti da se doda. Nekome se to, možda, sviđa ili ne sviđa. I mi imamo raznih ideja i želja, ali tako piše i to mora da se sprovodi. Srbija je garant sprovođenja Dejtonskog sporazuma, što će reći da tri naroda donose odluke i i dva entiteta na Ustavom predviđen način”, rekao je Vulin.

On je ponovio da je Republika Srpska spoljnopolitički prioritet Srbije i da će uvijek biti čuvana i pomagana u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama.

“Tu Srbija nigde ne greši, niti čini bilo kakav prestup, niti na bilo koji način čini region nestabilnim ili ga destabilizuje. Drugi to rade”, rekao je Vulin.

On je istakao da Srbija nikoga ne destabilizuje i da je snažna, organizovana, vojnički i ekonomski jaka Srbija faktor stabilnosti na Balkanu.

“Što je stabilnija Srbija, stabilniji je i region”, naglasio je Vulin.

Govoreći o zajedničkoj protivterorističkoj obuci specijalaca Srbije i Republike Srpske, koja je juče završena na Perućcu, Vulin je rekao da je to najbolja poruka da Srbija nikada se neće uspostaviti blokadu na Drini i da će voditi računa o bezbjednosti građana Republike Srpske koliko i o bezbjednosti građana Srbije.

On je podsjetio da su Vučića pokušali da ubiju u Srebrenici, a niko još nije odgovarao, te istakao da Srbija vodi odgovarajuće istrage i doći će do istine.

“Ako neće to oni da urade, doći ćemo mi do istine. Šta da radimo, tako mora, ali neće ni taj slučaj ostati nerasvetljen”, rekao je Vulin.

Prema njegovim riječima, da se takav napad desio Izetbegoviću ili bilo kome drugom prilikom posjete Srbiji to bi bio povod za rat.

Vulin je ukazao i na bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića koji je nedavno u sarajevskim medijima napadao politiku Republike Srpske i suštinski ponavljao upravo da bi on postavio blokade na Drini.

PODIJELI