Za vakcinaciju protiv gripa više vakcina nego ikada do sada

0
153

Za ovogodišnju vakcinaciju protiv virusa gripa, koja će u Srbiji početi već od početka oktobra, građanima će biti dostupan najveći broj doza do sada, a prvi put poslije 14 godina na raspolaganju će imati i domaću vakcinu, piše Blic.

List navodi da je Republički fond zdravstvenog osiguranja obezbijedio u prvoj turi 344.920 doza vakcina.

Po cijeni od 795 dinara /oko 6,7 evra/ po dozi ugovorena je četvorovalentna vakcina protiv gripa za starije od tri godine, koju proizvodi “Abot”, a vakcina za uzrast do 36 mjeseci, koja košta 1.194 dinara /oko 10 evra/ i četvorovalentna je, ugovorena je sa beogradskim Institutom za virusologiju, vakcine i serume Torlak.

Torlakova vakcina protiv sezonskog gripa “torvaksflu” će, kako se očekuje, biti dostupna u oktobru, a najkasnije u novembru.

Najavljuje se da bi Torlak sam mogao da proizvede oko 200.000 doza, tako da se za ovu godinu očekuje oko 600.000 vakcina, što je dvostruko više nego godinu dana prije, navodi list.

Direktor Torlaka Vera Stojiljković rekla je da je domaća vakcina već registrovana i da je od nadležne agencije za lijekove Srbije dobila dozvolu.

Ona je dodala da je trenutno u toku proizvodnja aktivne komponente vakcine protiv gripa, nakon čega slijedi kontrola kvaliteta, te finalizacija i dobijanje sertifikata, a potom distribucija i upotreba.

List navodi da vakcinacija protiv gripa obično počinje polovinom novembra, a zbog epidemije virusa korona, vakcina protiv gripa će ove godine biti dostupna već od oktobra.

Vakcinu protiv gripa o trošku osiguranja dobiće najosjetljivije kategorije stanovništva.

Preporuka je da je prime osobe koje su starije od 60 godina, hronični bolesnici, dok je za zdravstvene radnike vakcinacija obavezna, osim kod pojedinačnih slučajeva kada postoji opravdan razlog zbog koga osoba ne može primiti vakcinu.

Epidemiolog Branislav Tiodorović objasnio je da je vakcina protiv sezonskog gripa veoma važna u ovom momentu, jer će se tako izbjeći poklapanje sa gripom i podsjetio da je međusobno djelovanje moglo da se vidi prošle zime i proljeća na primjeru Italije.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je ranije da je protiv gripa trebalo da se vakciniše gotovo dva miliona ljudi.

– Nabavljeno je 347.000 hiljada, Torlak ima da isporuči najprije 150.000, pa još 100, te ćemo za sada ukupno imati oko 700.000 vakcina, što je duplo više nego što se može očekivati – rekao je ranije Kon.

/Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here