Zaev: Jezik će se i dalje zvati “makedonski”, a narod “Makedonci”

0
510

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da će sporazumom između Atine i Skoplja o promjeni imena Bivše Jugoslovenske Republike u “Republika Sjeverna Makedonija” biti zadržan makedonski etnički i kulturni identitet, što znači da će se jezik i dalje zvati “makedonski”, a narod “Makedonci”.

Zaev je pozvao građane da izađu na referendum, na kome će se izjasniti o sporazumu, a koji će se održati kasnije ove godine.

Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je da sporazum predstavlja veliku diplomatsku pobjedu i istorijski trenutak za Balkan i narod dvije zemlje.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je među prvima pozdravio ono što je opisao kao istorijski sporazum i pozvao obje strane da završe postizanje sporazuma, javio je “Gardijan”.

“Ovo će izvesti Skoplje na stazu ka članstvu u NATO i pomoći konsolidovanju mira i stabilnosti na u širem području zapadnog Balkana”, rekao je Stoltenberg.

Očekuje se da će Zaev sutra u Berlinu sporazum predstaviti njemačkom kancelaru Angeli Merkel.

Čestitke povodom sporazuma uputili su predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske i Vlada Crne Gore.

(Agencije)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here