Zaradili milione evra na lažnim diplomama

0
990

Austrijski istražioci razbili su međunarodnu kriminalnu grupu koja je falsificirala diplome i svjedočanstva o poznavanju njemačkog jezika, a među uhapšenima su i državljani BiH.

Kako pišu austrijski mediji, istraga je počela 2014. godine nakon što je uočeno da jedan licencirani institut za učenje njemačkog jezika u bečkom okrugu Otakring izdaje neuobičajeno veliki broj diploma o poznavanju njemačkog jezika.

Policija je dobila anonimnu dojavu iz Graca, a tada su uhapšeni jedan advokat i njegova supruga. Pohapšeno je osamdesetak članova mafijaške grupe iz Austrije, Bosne i Hercegovine i Njemačke, od kojih je njih 25 označeno kao mozak operacije.

Među uhapšenima su pravnici, nastavnici, poštari i različiti posrednici. Policija je provela akciju 9. marta ove godine u Klosterneuburgu, a rezultat je čak 8.000 podignutih optužnica za više od 600 krivičnih djela.

Objavama putem Facebook grupe iz BiH ljudima su reklamirani njemački sertifikati, a onda su žrtve, migranti u Austriji, kojima je diploma o poznavanju njemačkog neophodan uslov za dobijanje boravišne dozvole u toj zemlji, stupali u kontakt sa počiniocima. Žrtve su za sertifikate izdvajale između 100 i 2.700 evra, a radi se uglavnom o falsifikatima poznatih njemačkih i međunarodnih instituta za učenje njemačkog jezika.

Policija je utvrdila da je među žrtvama ove prevare nekoliko hiljada migranata, uglavnom iz Srbije, BiH, Hrvatske i Albanije, a mafija je za ove kriminalne aktivnosti inkasirala nekoliko miliona evra.

(avaz)

PODIJELI